Tea läser sista terminen på MEK: ”Den kreativa inriktningen kan jag dra nytta av varje dag”
Tea Stoltz såg i kandidatprogrammet Medier, estetik och kulturellt entreprenörskap (MEK) möjligheten att få kombinera sina intressen för kultur och musik med kommunikation, något som hon även vill jobba med i framtiden. Under utbildningen ligger särskilt fokus på grupparbete och projektledning, något som Tea drar nytta av både i studierna och under den praktik hon gör vid sidan av programmet hos elbilstillverkaren Polestar.
Bredden på innehållet och kombinationen mellan teori och praktik tycker Tea är en av fördelarna med att studera MEK-programmet. Utifrån olika ingångar till kultur och estetik får studenterna ge sig i kast med fenomen som kulturekonomier, entreprenörskap, konstnärliga processer, eller, för den delen, AI och spel och spelkulturer.
– Om du känner dig osäker på hur du ska angripa och göra rätt val för dina universitetsstudier är MEK en bra väg att gå, resonerar Tea. Inriktningen på programmet gör att man lätt kan upptäcka och utforska ett eget individuellt intresse som man kan återvända till även under senare studier.
Projektarbete i centrum
De sex kurserna under programmet sträcker sig över hela terminer och brukar inledas med tonvikt på teori, kunskaper som sedan ges praktisk tillämpning i form av projektledning, då studenterna i grupp planerar, driver och utför egna projekt. Vid sidan av det kreativa skapandet ska även faktorer som ekonomi och organisation vägas in.
– Projektarbetena löper som en röd tråd genom utbildningen och du lär dig hur projektledning fungerar i praktiken, säger Tea.
Kurserna brukar därefter avslutas med att studenterna får skriva en hemtenta, vilken ger tillfälle till reflektion och utvärdering av den egna rollen både i förhållande till projektet i stort och till samarbetet i gruppen. Från lärarna får de feedback på såväl innehållet i sig som på hur de framställer det. Vid presentationen av ett projektarbete ska aspekter som exempelvis öppenhet och ögonkontakt inte underskattas.
Bredden på programmet reflekteras även i lärarna. Med bakgrund i olika akademiska discipliner låter de sina egna forskningsintressen sätta prägel på undervisningen. Lärarnas engagemang gör det också enklare att som student få utlopp för sina egna personliga intressen, säger Tea.
Hon trivs utmärkt i studiemiljön på Humanisten.
– Jag gillar att det är modernt och gott om plats, säger hon. På MEK-programmet ägnas relativt mycket tid varje vecka åt självstudier och då uppskattar jag att kunna sitta och plugga på Humanisten. Det är lätt att hitta studieplats, det finns flera grupprum att boka och det är nära till universitetsbiblioteket.
Mellan självstudier, projektarbeten och tentor erbjuder programmet också gästföreläsningar och studiebesök. Det är viktigt att redan i ett tidigt skede under sin utbildning få vägledning kring de möjligheter som finns efter studierna, säger Tea.
Gör praktik på Polestar - likheter med studierna
Tea gör vid sidan av programmet praktik hos elbilstillverkaren Polestar och får där ägna sig åt såväl PR som kommunikation. Det är omväxlande och samtidigt finns det flera likheterna med studierna på MEK, berättar Tea. Hon kombinerar egna uppgifter, såsom att skriva biografer om andra kollegor, med att vara involverad i flera evenemangsprojekt. I november fick Tea följa med på en resa till Los Angeles där Polestar skulle presentera ny innovation och teknik inom företaget.
– Inför praktiken var jag lite osäker på vilket sätt jag skulle få användning för mina studier på MEK-programmet på ett företag inom elbilsindustrin, säger Tea. Men i efterhand känner jag att just den kreativa inriktningen på programmet är något jag kan dra nytta av varje dag, oavsett i vilken miljö jag befinner mig. Det finns alltid plats för diskussion om nya idéer. Du kastar upp en boll i luften och någon annan kommer att fånga den.
Och även om MEK-programmet inte erbjuder någon renodlad praktik finns ju möjligheten att läsa en praktikkurs efter examen, påminner Tea. Den som har 150 högskolepoäng på grundnivå i ett huvudområde vid Humanistiska fakulteten kan exempelvis söka till kursen Kvalificerad arbetspraktik med humanistisk inriktning.
Vill jobba vidare med kommunikation
Tea har efter examen siktet inställt på att jobba vidare med kommunikation, gärna inom kulturell verksamhet, kanske med musik eller scenkonst.
Något helt annat än elbilsbranschen. Eller?
– På min praktikplats jobbar jag ju inte med bilarna i sig utan med allt som händer runt om kring dem, säger Tea. Fokus är på de kreativa uppgifterna, på att engagera sig i projekt och samarbeta med andra människor. De som utgör företaget. Det arbetssättet tar jag med från MEK och vidare till nästa arbetsplats, oavsett vilken den blir.
Text: Erik Pedersen