Rekommenderade studiegångar i konst- och bildvetenskap
Bygg din egen examen. Genom att läsa en rekommenderad studiegång kan du kombinera kurser i konst- och bildvetenskap med kurser med inriktningar mot kulturarv, estetik, kultur, makt och genus, samt teaterstudier att nå en kandidatexamen i konst- och bildvetenskap. Välj bland våra rekommenderade studiegångar nedan eller skräddarsy din utbildning efter eget önskemål.
Att läsa en rekommenderad studiegång innebär att du kombinerar kurser i ett huvudområde med kurser i andra ämnen för att skapa din unika kompetens. Studiegångarna innehåller studier om 180 högskolepoäng som därmed leder fram till en kandidatexamen. Kurserna inom huvudområdet konst- och bildvetenskap ger dig en bred överblick över ämnets framväxt och utveckling, från de allra tidigaste visuella uttrycken, via de klassiska epokerna, till den moderna digitala bildkulturen.
Du fördjupar dig i såväl den klassiska målerikonsten som områden som arkitektur, skulpturer, design och reklam. Kurserna varvar teori och praktik, där du studerar betydelser av fysiska och visuella konstverk. Du analyserar texter och bilder och introduceras för bärande teorier och metoder. Efter utbildningen har du grundläggande kompetens inom olika stilar, epoker, sammanhang och miljöer.
Fördelar med att läsa en rekommenderad studiegång
Genom att studera konst- och bildvetenskap i kombination med kurser i exempelvis, Antikens kultur och samhällsliv, filmvetenskap, musikvetetenskap, kulturanalys, genusvetenskap eller teaterstudier, eller andra ämnen som du själv väljer, kan du nå en bred kandidatexamen som ger dig fördelar på arbetsmarknaden.
Med en kandidatexamen med konst- och bildvetenskap som huvudområde har du en grund för att arbeta på museum, konsthallar, konstprojekt, auktions- och galleriverksamhet, arkiv, kultursamordning, scenkonst, kulturjournalistik eller inom media, reklam och webb.
Alla rekommenderade studiegångar avslutas med en kandidatuppsats i konst- och bildvetenskap där du fördjupar dig i ett ämne och därefter en praktiktermin där du tillämpar dina teoretiska kunskaper i praktiskt arbete och knyter kontakter och får erfarenheter inför ditt kommande arbetsliv. Om du skulle vilja åka på utbytesstudier eller studera på annat lärosäte så passar det bra att ha med under år 2 och det går också bra förlägga praktiken utomlands.
Förslag på rekommenderade studiegångar
Nedan finner du fyra rekommenderade studiegångar som alla möjliggör en kandidatexamen. Var och en av studiegångarna ger åtminstone 90 högskolepoäng inom huvudområdet. Kom ihåg att det är du som väljer och har du frågor om studieplanering så tveka inte att kontakta studievägledare Lise-Lotte Gustafsson för att få svar på dina specifika frågor om din utbildning.