Undervisning på kognitionsvetenskaplig grund
Kursen vänder sig till dig som arbetar som ämneslärare på högstadiet eller gymnasiet och vill lära dig mer om hur du konkret kan utveckla och utforma din undervisning genom metoder som bygger på kognitionsvetenskaplig forskning. Kognitionsvetenskap studerar det mänskliga tänkandet och undersöker bland annat hur människors minne, uppmärksamhet och lärande fungerar. Kursen startar nästa gång vårterminen 2025. Ansökan är nu stängd.
Om utbildningen
Kunskap om kognitionsvetenskaplig undervisning
I kursen Undervisning på kognitionsvetenskaplig grund (PDA417) kommer du att få lära dig om olika undervisningsstrategier som har visat sig vara effektiva enligt den kognitionsvetenskapliga forskningen. Exempelvis lär du dig om:
- minnesåterkallning, olika metoder för att regelbundet praktisera att återkalla lärd information för att stärka minnet
- fördelad inlärning, undervisning där inlärningen fördelas över tid för att förbättra förankringen i långtidsminnet
- dubbelkodning, när, hur och varför visuell och verbal information som presenteras tillsammans kan underlätta inlärning
- interfoliering, när och hur olika problemtyper bör varvas under en lektion
Du får också kunskap om olika förmedlingsstrategier som tar hänsyn till begränsningarna i arbetsminnet och möjlighet att reflektera över hur du kan använda det i din undervisning. Du får en grundläggande förståelse för kognitionsvetenskapliga forskningsmetoder, teorier och modeller samt insikter kring informationsbehandling, lärande och minnets olika funktioner. En central del i kursen handlar om kognitiv belastningsteori och denna teoris konsekvenser för undervisning.
Så är det att studera
Kursen är anpassad för dig som är yrkesverksam lärare. För att passa dig som arbetar heltid går kursen på distans, på kvartsfart och kvällstid. Du kombinerar självstudier i form av inspelade föreläsningar, poddar, korta filmer och texter att läsa med ett antal frivilliga digitala föreläsningar under kvällstid. Kursen är utformad för att enkelt kunna följas på en mobiltelefon under korta sessioner i vardagen.
En kurs på uppdrag av Skolverket
Kursen ges på initiativ från Skolverket för att erbjuda lärare fortbildning om undervisning med bas i kognitionsvetenskap. Göteborgs universitet är ett av fyra lärosäten som samarbetar och erbjuder kurser som riktar sig till lärare i olika ämnen. Den här kursen riktar sig främst till dig som är ämneslärare på högstadiet och gymnasiet inom ämnena bild, biologi, fysik, hem- och konsumentkunskap, idrott och hälsa, kemi, matematik, musik, slöjd, teknik eller yrkesämnen. Är du lärare inom andra ämnen hittar du fler kurser inom initiativet från Skolverket.
Behörigheter och urval
Förkunskapskrav
Lärarlegitimation.
Ansökan och praktisk information
Kursen är på avancerad nivå och på 7,5 högskolepoäng. Den ges på distans och går på kvartsfart under vårterminen 2025. Kursstart är 28 januari. Kursen har 50 platser, urval görs utifrån anmälningsdatum. Ansökan är nu stängd.
Ansök till kursen
Ansökan är nu stängd.