University of Gothenburg
Breadcrumb

Från dåligt pluggsjälvförtroende till forskarutbildning

För Hanna Dahlbäck Linnér var det inte självklart att läsa vidare efter gymnasiet, men med hjälp av stöttande personer och ett eget brinnande intresse upptäckte hon att högre studier visst var hennes grej. Efter att ha läst en magister i arbetsvetenskap ska hon nu påbörja en forskarutbildning inom hållbart arbetsliv.

Namn: Hanna Dahlbäck Linnér
Ålder: 46
Bostadsort: Göteborg
Sysselsättning: Blivande doktorand med inriktning hållbart arbetsliv
Utbildning: Magisterutbildning i Arbetsvetenskap

Vad jobbar du med just nu?
– Jag jobbar just nu som studie- och yrkesvägledare på Vägledningscentrum i Göteborg. Till hösten påbörjar jag en doktorandtjänst vid Högskolan Väst med inriktning mot hållbart arbetsliv.

Hur har dina studier i arbetsvetenskap bidragit till det du gör idag?
– Studierna har gjort mig behörig att söka min doktorandtjänst och magisteruppsatsen bidrog till att jag hittade det område som jag nu kommer forska inom.

Under lång tid hade jag extremt lågt ”pluggsjälvförtroende” till följd av riktigt kämpiga år i grund- och gymnasieskolan. Att jag skulle läsa på högskola eller universitet låg inte inom min handlingshorisont

Har studierna påverkat dig på annat sätt?
– Jag har fått ett utökat nätverk och outsinlig lust att lära mig mer. Studierna har också gett mig självförtroende. Min väg mot akademiska studier har varit lång och krokig. Under lång tid hade jag extremt lågt ”pluggsjälvförtroende” till följd av riktigt kämpiga år i grund- och gymnasieskolan. Att jag skulle läsa på högskola eller universitet låg inte inom min handlingshorisont, tills jag träffade en vägledare på Komvux som uppmuntrade mig. Sedan dess har jag fyllt på med människor som stöttat mig att ta nästa steg. Nu senast i form av studiekamrater, lärare och handledare under magisterutbildningen.

Arbetsvetenskapen förklarade de strukturer som påverkar människors riktning i livet – inklusive min egen. Det var som att hitta hem och knäcka koden till att lägga ett livspussel som tidigare inte gått att få ihop.

Hur kom det sig att du valde att läsa arbetsvetenskap vid Göteborgs universitet?
– Vad gäller arbetsvetenskap väcktes intresset när jag läste en kurs i arbetsvetenskap på Studie- och yrkesvägledarprogrammet. Arbetsvetenskapen förklarade de strukturer som påverkar människors riktning i livet – inklusive min egen. Det var som att hitta hem och knäcka koden till att lägga ett livspussel som tidigare inte gått att få ihop. Just Göteborgs universitet valde jag för att jag ville prova på att studera ”hemmavid”, tidigare har jag läst mycket på distans och på annan ort.

Hur upplevde du tiden som student? 
– Jag upplevde tiden som student som intensiv, kunskapsmaxad och stimulerande. Det bästa var att helt och hållet få fokusera på arbetsvetenskap som är mitt intresseområde och att få skriva min magisteruppsats i ett projekt med otroligt kompetenta människor.

Har du några råd till den som funderar att läsa magistern eller andra kurser inom arbetsvetenskap?
– Jag rekommenderar att försöka hitta en eller ett par studiekamrater som du har fördjupat utbyte med – i allt från känslomässigt stöd till textutbyte och någon att bolla karriärfrågor med. Vad gäller rekommendationer på ett mer övergripande plan vill jag slå ett slag för alla de stödfunktioner som finns inom universitetet. Jag har en hörselnedsättning och har varit mycket hjälpt av det stöd som finns att hämta i och med det. Bland annat i form av förlängd inlämningstid, skrivtolk och förlängda bibliotekslån.

Hanna Dahlbäck Linnér
Hanna Dahlbäck Linnér