- Home
- Research
- Find research
- Ägnar sig åt visuell forskning i samverkan – möt koordinatorn för GPS400
Ägnar sig åt visuell forskning i samverkan – möt koordinatorn för GPS400
Visuell forskning i samverkan med fokus på det lokala. Centrumbildningen GPS400, där Institutionen för kulturvetenskaper är värdinstitution, vill sprida kunskap om visuella material såsom bilder och fotografier i dåtid, nutid och framtid. GPS400 verkar mellan discipliner, bedrivs av olika aktörer, med hjälp av medborgare, genom utställningar och evenemang. Åtta år efter att verksamheten initierades som projekt 2016 är det läge för en lägeskoll. För det vänder vi oss till Stefan Jensen, koordinator för GPS400.
GPS400: Göteborgskulturer på stan 1621-2021 initierades ursprungligen år 2016 som ett forskningsprojekt med siktet inställt på att bedriva digital forskning i och om Göteborg med målet stadens 400-årsjubileum. Idag är verksamheten en av Göteborgs universitets centrumbildningar. Det inrättades av rektor 2019, som Centrum för samverkande visuell forskning med Institutionen för kulturvetenskaper som värdinstitution. Målet - att utveckla, tillgängliggöra och sprida kunskap om visuella material, såsom fotografier och filmer, utforska hur de har använts historiskt och hur de kan användas i framtiden som pålitliga källor.
Berättelser i fokus för forskningen som märks i offentligheten
Själva kontentan av GPS400:s forskningsgärning är i första hand – snarare än publikationer – dokumentationer, föremål och, inte minst, berättelser. Dels berättelser som de undersökta medierna rymmer i sig själva, men det handlar också om personerna bakom och framför, om Göteborg och en sekellång historieskrivning.
GPS400 har starkt fokus på samverkan kring visuella frågor och utmaningar. Verksamheten är tvärvetenskaplig och till centrumet är forskare vid fem av Göteborgs universitets fakulteter samt vid Chalmers tekniska högskola, RISE, Universeum och Hasselbladstiftelsen knutna. Dessutom samarbetar man tätt med ett flertal organisationer, institutioner och föreningar verksamma inom sektorn arkiv, bibliotek och museum. Också allmänheten är en viktig intressent för GPS400, både som mottagare och medskapare av kunskap.
Bland några av de mer omfattande forskningsprojekt som GPS400 har initierat märks Thresholds och serien Moment, som undersöker film och fotografi under flera decennier på nittonhundratalet i Europa och Sverige. Och faktum är att centrumets verksamhet märks av en hel del i offentligheten, genom samverkansinsatser och konferenser, men också genom återkommande utställningar och seminarier runt om i Göteborg. Till exempel i Gathenhielmska kulturreservatet, på Hasselblad Center, Riksarkivet eller Göteborgs universitetsbibliotek. Därtill har GPS400 återkommande medverkat vid evenemang som Göteborgs filmfestival.
Stefan Jensen är koordinator för GPS400
GPS400 har under åtta år hunnit med en hel del, men hur resonerar nyckelpersonerna själva kring verksamheten idag och hur ser de på framtiden för centrumet? Den frågan fick Stefan Jensen, studierektor vid HDK-Valand, Göteborgs universitet, samt koordinator för GPS400, svara på.
Först, Stefan – vad innebär rollen som koordinator?
– Det är en tjänst på 20 %. Den innebär dels att jag är ansvarig för en stor del av det administrativa arbetet kring GPS400, dels att jag samordnar arbetet kring de forskningsprojekt som bedrivs. Sedan är jag ju fotograf i grunden och får även utrymme att kliniskt bidra med den kompetensen. Sammantaget är min roll som koordinator nog mer mångfacetterad än vad fallet är i många andra likvärdiga verksamheter, där motsvarande uppdrag kanske i första hand inbegriper administration.
Om du själv får ringa in kärnan i GPS400:s verksamhet, hur låter det?
– Två saker vill jag lyfta fram – för det första, fokus på det lokala, eller ”glokala”. Att vi tittar där vi står. För GPS400 är små arkiv lika viktiga som stora, privata fotografisamlingar hemma på vinden har lika stort värde som större kollektioner. Oavsett varifrån materialet kommer så är vår utgångspunkt att det är intressant att beforska. För det andra så står samverkan i centrum. Och samverkan sker aldrig isolerat utan det är något som vi gör i relation till det omgivande samhället och med hänsyn till någon eller något.
Hur betydelsefulla är de tvärvetenskapliga perspektiven?
– Tvärvetenskap uppstår inte av sig själv utan vidare. Som människor trivs vi med kategoriseringar och att organisera vår omvärld i fack. Samtidigt finns det ett enormt värde med tvärvetenskap och interdisciplinära synsätt när det kommer till det som GP400 sysslar med, nämligen visuella teknologier och medier. Dessa kan aldrig vara begränsade till enbart en kontext. Ta filmmediet, det existerar inte enbart i relation till biografen utan på flera olika plan. I förhållande till övervakning, till hållbarhet, till sociala medier, till arkiv, för att ta några exempel. Därmed krävs att olika kompetenser samverkar.
Forskningen ska ju komma det omgivande samhället till gagn. På vilket sätt skulle du säga att GPS400 bidrar till samhällsnyttan?
– På flera olika sätt. Dels har vi tidigare arrangerat en stor konferens på temat medie- och informationskunnighet, dels har vi startat flera mindre projekt med specifika inriktningar. Till exempel mot hållbarhetsfrågor där projektet Hållbar hembygd genom ökad medie- och informationskunnighet bygger på samverkan mellan skolklasser och hembygdsföreningar. Det blev till ett möte över generationsgränserna där syftet var att utifrån historiska bilder gemensamt visualisera ett hållbart framtida lokalsamhälle. En del av vår forskning är också medborgarforskning. I projektet Detektiva avdelningen, där vi digitaliserat rapportböcker från Poliskammaren i Göteborg, har vi till exempel anlitat seniorer som varit behjälpliga med transkribering av material.
GPS400 bildades ursprungligen med siktet inställt på Göteborgs 400-årsjubileum. Är forskning om Göteborg fortfarande själva essensen för verksamheten?
– Vårt fokus har vidgats alltsedan starten, även om vi fortfarande har stark förankring i Göteborg. Vi har alltjämt ett lokalt fokus, men kan numera rikta det fokuset mot en helt annan plats eller område. Verksamheten är på det hela taget mer dynamisk och samspelet mellan de samverkande aktörerna är mer organiskt än tidigare.
Vad händer härnäst inom centrumet?
– I höst kommer vi att anordna en utställning med historiska fotografier i Gathenhielmska kulturreservatet, Hemma på Stigberget. Vi kommer även att ta emot en grupp internationella kollegor för att försöka bredda projektet kring hållbar hembygd med samverkan gentemot hembygdsföreningar och skolklasser.
– Vi håller även på att utveckla kurser på temat medie- och informationskunnighet, som vi i framtiden hoppas kunna paketera som fristående kurser. Sedan återkommer de lite mer småskaliga offentliga evenemangen, till exempel i form av ”artist talks”.
Och om du får titta lite längre fram, hur ser du på framtiden för GPS400?
– I det långa perspektivet hoppas jag ju att de metoder vi jobbat fram för samverkan kommer att kunna spridas ytterligare och ”leva kvar” hos människor. Förhoppningsvis kommer allt material att samlas och hanteras centralt, kanske via Göteborgs universitetsbibliotek. Men att det då inte enbart fungerar som en visuell resurs, utan som ett verktyg för fortsatta samverkansprojekt.
Text: Erik Pedersen