Image
Blandade burkar och kaffesurrogat på en hylla i Ljungskile hembygdsgårds museum
Blandade burkar och kaffesurrogat, Ljungskile hembygdsgårds museum
Photo: Maria Persson
Breadcrumb

Krismat förr och nu

Forskning
Hållbarhet & miljö
Kultur & språk
Populärvetenskap

Ett föredrag om matbrist, hamstring, prepping och helstekta grävlingar.

Föreläsning
Date
19 Sep 2024
Time
17:30 - 18:30
Location
Rydals museum (Boråsvägen 237, Gamla fabriken, Rydal), Marks kommun

Participants
Maria Persson, arkeolog och kulturarvsforskare, Institutionen för historiska studier, GU
Good to know
Detta event är kopplat till de två utställningarna Mat: Mer än en måltid och Nybyggaren på Rydals museum.
Organizer
#matarv, Centrum för kritiska kulturarvsstudier, Kulturarvsakademin och Centrum för turism vid Göteborgs universitet och Rydals museum, Marks kommun i samarbete med Folkuniversitetet Borås

I det här föredraget diskuteras krismat som kulturarv. Med avstamp i dagens preppingkultur och den nyss upplevda hamstringsvågen under Covid-19 pandemin söker vi oss bakåt i tiden. Nedslag görs i tidigare kristider med tillhörande krismat. Vår nutida krismat är en del av ett äldre krismatssammanhang, ett kulturarv med kopplingar till bland annat Kalla kriget, andra världskriget och första världskriget där viktiga erfarenheter gjordes. Förutsättningar och normer har dock ändrats och troligtvis förändrat vår syn på vad vi ser som krismat. Avslutningsvis försöker vi tillsammans besvara frågan vad vår nutida krismat säger om oss och om vår tid.

Missa inte chansen att prova äkta ”kaffesurr” – kaffesurrogat på Cikoriarot!

Möt forskaren

Maria Persson är arkeolog och kulturarvsforskare vid Institutionen för historiska studier. Hon är med i forskarnätverket #matarv, Göteborgs universitet.

Maria Persson
Maria Persson
Photo: Gunnar Jönsson