University of Gothenburg
Breadcrumb

Patientperspektivet

Personer med egen erfarenhet av stroke

Den som genomgått en stroke besitter unika, och ofta oersättliga, kunskaper och erfarenheter av den ofta plötsliga och dramatiska upplevelsen av att insjukna i stroke. Dina erfarenheter kan hjälpa strokeforskare att bättre förstå hur stroke påverkar olika aspekter av livet, vilka praktiska frågor eller problem som kan uppstå, och vad som är särskilt viktigt för att du så bra som möjligt skall kunna tackla och överkomma problem som sjukdomen har orsakat i din vardag. Du kan till exempel bidra med dina upplevelser och erfarenheter av den akuta vårdkedjan vid stroke, efterföljande rehabilitering eller om hur det är att leva med olika konsekvenser av stroke långt efter insjuknandet.

Allt detta är unika och viktiga erfarenheter som den som haft stroke kan bidra med och är mycket värdefulla för att såväl hälso- och sjukvårdspersonal som strokeforskare skall kunna utveckla och förbättra strokevården.

Vill du med egen erfarenhet av stroke bidra till forskning kring stroke kan ett sätt vara att du blir forskningspartner. Det innebär att du med dina erfarenheter av stroke bidrar med det perspektivet inom ett forskningsprojekt. Forskningspartners kan även vara närstående som har erfarenheter att leva nära en person som har drabbats av stroke. Som forskningspartner kan du bidra till alla steg i forskningen, det vill säga i planerings-, genomförande- och spridningsfaserna, eller bara i en del av projektet, där du till exempel kan ge återkoppling på en specifik frågeställning i ett specifikt projekt.

Om du är intresserad av att delta i en forskningsstudie som deltagare eller som forskningspartner kan du ta kontakt med din lokala patientförening i ditt område.

Inom SCV har vi kännedom om olika forskningsprojekt som är på gång i regionen. Vi har också viss erfarenhet av att inkludera forskningspartners i våra forskningsprojekt, t.ex. inom forskargruppen för Rehabiliteringsmedicin.