University of Gothenburg
Image
Bild från universitetets monter under Bokmässan 2023
Breadcrumb

Humanisten på Bokmässan 2024

Humanistiska fakultetens forskare och medarbetare medverkar på en lång rad scener och såklart även i Göteborgs universitets monter (B07:74) på årets Bokmässa, 26-29 september.

Torsdag 26 september

Chop Chop

13:00-13:20 på scenen Se människan

Civilisationskritik blandad med humor och vemod. Barnboksillustratören Linda Bondestam i samtal med Karin Rubenson, präst och teologie doktor.

 

Med passion och ritualer i stadens minnesarkiv

14:00-14:45, Seminarieprogrammet, F1

Astrid von Rosen, professor i konst- och bildvetenskap, i samtal med Monica Sand, konstnär och konstnärlig forskare, Per Magnus Johansson, docent i idéhistoria och psykoanalytiker, Lydia Sandgren, författare och Jörgen Lind, poet. Om Stadens byggnader, gator och torg som minnesarkiv också av kroppsliga och sociala minnen.

 

Möt Karin Rubensson och Karin Tillberg

14:00-15:00 i förlaget Verbums monter G02:10

Om boken Vigd till tjänst. Karin Rubensson är präst och teologie doktor vid Göteborgs universitet.

 

Läslistor till hela landet

14:30-15:00 i monter C02:39

Vad innebär läslistor till skolan och hur ska de användas? Sakkunniga handläggare från Skolverket och Kulturrådet som arbetar med framtagande av listorna som publiceras nästa år. Medverkar gör bland andra Olle Widhe, professor i litteraturvetenskap.

 

Hur mår den akademiska friheten i Sverige 2024?

15:00-15:20 på Yttrandefrihetsscenen

De senaste åren har bjudit på en intensiv debatt om den akademiska friheten i Sverige, inte sällan med anledning av utbildningspolitiska utspel. Hur hotad är den akademiska friheten, och i så fall på vilka områden? Åsa Arping, dekan och professor i litteraturvetenskap, Ida Östenberg, professor i antikens kultur och samhällsliv, och Andreas Johansson Heinö, förläggare på Timbro och statsvetare, samtalar under ledning a Lena Ulrika Rudeke, verksamhets- och programansvarig Jonsereds herrgård.

 

Stefan Gustavsson: Vänner eller fiender? Varför vetenskap och kristen tro ses som varandras motsatser

15:00-15:20 i monter B01:24

Samtal mellan Stefan Gustavsson och Andreas Nordlander, lektor i tros- och livsåskådningsvetenskap. Moderator är Jacob Rudenstrand.

 

Läsa för livet i förskolan

15:00-15:45 i GU:s monter B07:74

Kristina Hermansson, docent i litteraturvetenskap, och Anna Nordenstam, professor i litteraturvetenskap. Om hur förskolan kan fånga barns intresse för böcker och vad som kan göras för att ge plats för litteraturläsning, med utgångspunkt i antologin Rum för läsning.

 

Myter och sanningar om den katolska kyrkan

16:00-16:30 i monter B01:41

Martin Berntson, professor i religionsvetenskap och teologi med inriktning mot kyrkohistoria, i samtal med förlagschef Anna Minara Ciardi, teol. dr i kyrkohistoria.

 

Styra stjärnorna: Ett demokratiskt tankeexperiment

16:00-16:45 på Rymdenscenen

Mats Andrén, professor i idé- och lärdomshistoria i samtal med bland andra filosofen Torbjörn Tännsjö. Hur bygger man ett samhälle från grunden på en ny planet?

 

Fredag 27 september

Wait a minuet - om klassisk musik i samtiden

10:00-10:45, Seminarieprogrammet, sal R14

Tobias Pontara, professor i musikvetenskap, leder ett samtal mellan musikforskarna Åsa Bergman, Sverker Hyltén-Cavallius och Johanna Ethnersson Pontara.

 

Författarcentrum: Våga normkritik!

10:25-10:50 på Litteraturscenen

Fredrik Fällman, sinolog, universitetslektor i kinesiska och styrelsemedlem i Svenska PEN i samtal med Karin Salmson, ordförande för Författarcentrum Syd och författare till Att välja bilderböcker - normkritisk analys och barn- och ungdomsförfattaren Ebba Berg.

 

Vill du vara med och besluta om litteraturstödet?

11:30-12:00 i monter C02:39

Handläggare Felice Jackson Rova och Olle Widhe, professor i litteraturvetenskap och ordförande för arbetsgruppen för stöd till barn- och ungdomslitteratur, svarar på frågor om hur man blir ledamot i Kulturrådets arbets- och referensgrupper.

 

Samtida utmaningar för svensk polis

13:55-14:25 på Forskartorget

Göran Larsson, professor i religionsvetenskap, och kriminologer i ett panelsamtal som tar avstånd i aktuell forskning. Gängkriminalitet, organiserad brottslighet och internationell terrorism är några utmaningar som svensk polis möter idag.

 

Gränsens betydelse för skapande

14:00-14:20 på scenen Sápmi

Mats Andrén, professor i idé- och lärdomshistoria medverkar tillsammans med sångare, författare, Finlands ambassadör med flera. Om gränsen som skiljelinje, förändringszon och gemenskapsmarkör. Upplevda och verkliga gränser och gränslöshetens land. Hur gestaltas gränsen i konst och vad betyder den för konstnärer och författare?

 

Myter och sanningar om den katolska kyrkan

14:00-14:30 i monter B01:41

Martin Berntson, professor i religionsvetenskap och teologi med inriktning mot kyrkohistoria, i samtal med förlagschef Anna Minara Ciardi, teol. dr i kyrkohistoria.

 

"Och dikten är icke som blommornas doft."

15:00-15:25 på Lärarscenen

Mats Malm, professor i litteraturvetenskap och Svenska Akademiens ständige sekreterare i samtal med Riksdagens talman Andreas Norlén om poesins betydelse i dagens samhälle.

 

Goliarda Sapienza – the young girl from Catania

15:30-16:00 i monter C02:01

Ulla Åkerström, docent i italienska, och Kristina Kappelin, journalist och intendent för kulturcentret Villa San Michele, presenterar Jag, flickan från Catania av Goliarda Sapienza, den första boken av Sapienza som översatts till svenska.

 

I samma flod

16:00-16:20 på scenen Se människan

Kamilla Skarström Hinojosa, universitetslektor och teologie doktor, i samtal med Sofi Oksanen. Om försvagandet av kvinnors rättigheter som ett effektivt vapen i diktaturens tjänst.

 

Frågor och svar om svenska språket

16:00-16:30, monter B01:01

Ställ dina frågor om svenska språket till Svenska Akademiens panel! Med Bo Ralph, professor emeritus och akademiledamot och Emma Sköldberg, professor i svenska språket och huvudredaktör för Svensk Ordbok utgiven av Svenska Akademien.

 

Varför vill alla få dig att ta in poesin i klassrummet?

16:00-16:45, Seminarieprogrammet, sal R2

Mats Malm, professor i litteraturvetenskap och Svenska Akademiens ständige sekreterare, i samtal med Elnaz Baghlanian på Författarcentrum Öst och Elin Lucassi, förlagschef på En bok för alla.

 

Politiskt aktörskap i omvandlingstid

16:15-16:30 på Forskartorget

Anton Jansson, docent i idé- och lärdomshistoria. Om decennierna kring förra sekelskiftet med stora omvälvningar i det svenska samhället, där Nelly Thüring, Pontus Fahlbeck och Elin Wägner hörde till olika politiska läger och slogs för skilda ideal.

 

Lördag 28 september

Författarsamtal om boken The Study of Religion in Sweden: Past, Present and Future

10:00-10:45 i GU:s monter B07:74

Henrik Bogdan, professor i religionsvetenskap, och Göran Larsson, professor i religionsvetenskap. I boken tecknar ett stort antal svenska religionsvetare ämnets historia och utveckling under 1900-talet. Förutom att presentera det religionshistoriska studiet innehåller den beskrivningar av sociologiska, psykologiska och genusvetenskapliga perspektiv på ämnet.

 

SAOB - en historisk ordbok för framtiden

11:00-11:45, Seminarieprogrammet, sal J1

Efter 140 års arbete är det sista bandet i Svenska Akademiens ordbok klart. Pär Nilsson, biträdande huvudredaktör vid SAOB, Bo Ralph, professor emeritus och akademiledamot, Emma Sköldberg, professor i svenska språket och huvudredaktör för Svensk Ordbok utgiven av Svenska Akademien, samt Sara Lövestam, språkvetare. Programledare är Mats Malmprofessor i litteraturvetenskap och Svenska Akademiens ständige sekreterare.

 

Medusa: Antiken i dagens dagspress, hur och varför?

 

11:30-11:50 i monter B07:40

Varför lämnar antikvetarna den trygga akademin för att skriva i dagspressen om antiken? Med Ida Östenberg, professor i antikens kultur och samhällsliv, Kristian Göransson, docent i antikens kultur och samhällsliv och Isobel Hadley-Kamptz, journalist. Moderator: Björn Lundquist.

 

Nyöversatt från tyskan: Litteraturvetare från GLS tipsar om skönlitteratur

12:30-13:00 i monter C02:01

Linda Karlsson Hammarfelt, universitetslektor i tyska med litteraturvetenskaplig inriktning, med flera tipsar om skönlitteratur av österrikiska och schweiziska författare som har kommit ut i svensk översättning under de senaste åren.

 

Autenticitetsjakt och kommersialisering av våra känsloliv

14:00-14:45, Seminarieprogrammet, sal J2

Med Ola Sigurdson, professor i tro- och livsåskådningsvetenskap, Saga Cavallin, författare, Emma Engdal, professor i sociologi, och Nina Björk, författare och litteraturvetare. Programledare är Lena Ulrika Rudeke, Jonsereds Herrgård vid Göteborgs universitet.

 

Vad innebär klosterliv?

17:00-17:45 i GU:s monter B07:74

Martin Berntson, professor i religionsvetenskap och teologi, tar sin utgångspunkt i det paradoxala att klosterliv innebär en avskildhet från världen samtidigt som klostren genom historien alltid har haft en betydelse för samhället. Samtalsledare är Karin Rubenson, biträdande universitetslektor i kristendomens historia.

 

Söndag 29 september

Tidningen Starlet: ett tjejligt rum

10:00-10:45 i GU:s monter B07:74

Kristina Öhman, doktor i etnologi, om sin avhandling om tidningen Starlet.

 

AI ber om ursäkt - vad innebär det?

10:00-10:45, Seminarieprogrammet, sal J1

Med Dorna Behdadi, doktor i praktisk filosofi, Peter Gärdenfors, professor i kognitionsvetenskap, Julia Ravanis, författare och doktorand i teknikhistoria och Jonas Ivarsson, professor i informatik och pedagogik. Programledare är Mattias Hagberg, författare och kulturjournalist.

 

Ida Östenberg och Henrik Berggren

11:00-11:50 i monter F01:29

Hur ofta tänker män på romarriket? En antikhistoriker och en historiker reder ut det senaste årets stora stridsfråga. Ida Östenberg, professor i antikens kultur och samhällsliv och Henrik Berggren, historiker.

 

Frågor och svar om svenska språket

11:00-11:30, monter B01:01

Ställ dina frågor om svenska språket till Svenska Akademiens panel! Med Bo Ralph, professor emeritus och akademiledamot och Emma Sköldberg, professor i svenska språket och huvudredaktör för Svensk Ordbok utgiven av Svenska Akademien.

 

Hällristningarnas värld

11:00-11:45 i GU:s monter B07:74

Johan Ling, professor i arkeologi, om sin bok Hällristningarnas värld som är den första på trettio år som ger en samlad bild av vad vi vet och vad vi trott om hällristningarna och ristarna.

 

Hur nära var Göteborg att drabbas av kriget 1940?

13:00-13:45 i GU:s monter B07:74

Lars Hansson och Jan Christensen, båda historiker vid Institutionen för historiska studier, om hur stämningen var i Göteborg under krigsåren på 1940-talet och vilka erfarenheter vi kan dra inför vår egen tid när krigshoten åter ökar i Europa.

 

Bronsålderns hjältar och vardagshjältar

14:00-14:45, Seminarieprogrammet, sal F3

Johan Ling, professor i arkeologi, svarar på frågor och väcker nya perspektiv på bronsåldersmänniskan i boken Hällristningarnas värld och Jonathan Lindström, arkeolog och författare, tar sig an hjältemyten och det muntliga berättandets historia under ledning av Cecilia Düringer.