University of Gothenburg
Breadcrumb

Ett HUM om 2019

Evenemang som genomfördes 2019.

 

Image
Tommaso Milani

Språk, genus och sexualitet – hur hör det ihop?

7 februari 2019, Stadsbiblioteket, med Tommaso Milani

Hur framställs män och kvinnor, heterosexuella och HBTQ+individer på nätet och i dagstidningar? Föreläsningen kommer att visa hur genus och sexualitet ofta gestaltas på olika sätt och att dessa framställningar skapar maktobalanser. Tommaso Milani är professor i flerspråkighet och forskar om flerspråkighet utifrån ett samhälleligt perspektiv. Han är särskilt intresserad av medieföreställningar om språk och dess talare.

Image
Catharina Thörn

För vem byggs staden? Demokrati och stadsutveckling i dagens Europa

13 mars 2019, Världskulturmuseet, med Catharina Thörn (skolföreläsning)

Genom historien har städer haft en oerhört viktig roll för demokratin. I antiken fungerade stadens torg som en politisk mötesplats och det grekiska torget (agora) har senare fungerat som en symbol för det öppna samhället. Idag genomgår flera städer i Europa oerhört stora förändringar – segregationen ökar, torg och parker privatiseras och antalet så kallade grindsamhällen (gated communites) har ökat kraftigt. Vad innebär den här utvecklingen och vad kan den få för konsekvenser? Catharina Thörn är fil doktor i sociologi och docent i kulturstudier. Hon har forskat om stadsutveckling och offentliga rum och undervisar bland annat på Masterprogrammet Kultur och Demokrati.

Image
Humanistdagarna

Humanistdagarna: Tema Samtidigt – hållbart

22 – 23 mars 2019, Frölunda Kulturhus

Två dagar med utbildningsinformation, workshoppar och föreläsningar. Öppet program med humanistiska perspektiv på hållbarhet och samtiden. Lyssna på hur humanistiska forskare arbetar för att synliggöra dagens utmaningar. Föredragen lyfter frågor om hållbarhet, klimatet, växande klyftor och politik ur ett globalt och lokalt perspektiv.

Camilla Brudin Borg, ”Humaniora och hållbarhet”
Göran Larsson ”Sverige och de globala konflikterna”
Lena Martinsson: ”Kampen mot islamofobi, sexism och rasism”
Rut Elliot Blomqvist: ”Att stoppa klimatförändringarna med politik – och litteratur?”
Ida Hallgren, ”Optimism, pessimism och klimatförändringar”

Image
Mikael Azar

Vid vägskälet

27 mars 2019, Världskulturmuseet, med Michael Azar Var går gränsen mellan vår makt och vanmakt, mellan frihet och bundenhet? Vilka är de ödesmakter – gudarna, generna, ekonomin, slumpen etc. – som formar våra liv? Michael Azar, gör några nedslag i ödestankens historia från kung Oidipus vid korsvägen till Donald Trump i atomåldern. Michael Azar är professor i idé- och lärdomshistoria och författare till en rad böcker som Amerikas födelse, Den ädla döden, Döden i Beirut och Sartres krig. Han skriver också regelbundet essäer och artiklar i dagspress, ofta med kulturhistoriska och filosofiska perspektiv.

Image
Jordens framtid

Jordens framtid - eller människans?

20 november 2019, Världskulturmuseet, med Christian Munthe

Allt fler människor befolkar vår planet och ställer allt högre krav på livet. Samtidigt tär vi mer och mer drastiskt på jordens begränsade resurser på ett sätt som inte tar hänsyn till framtida generationer. Hur ska människan klara att ta hand om konsekvensen av sitt eget levnadssätt? Borde vi helt och hållet omvärdera vår syn på vad som är viktigt och på vår egen roll i universum? Christian Munthe är professor i praktisk filosofi.

 

Image
rymden

Finns det liv i rymden?

26 november 2019, Stadsbiblioteket, med Gustav Holmberg

Vad har man funnit efter två hundra års letande? Gustav Holmberg, docent och lektor i idé- och lärdomshistoria, föreläser om astrobiologins vetenskapshistoria och det vetenskapliga sökandet efter liv i rymden inom 1800- och 1900-talens astronomi och rymdforskning.

Image
Med kriminalromanen som mall

Med kriminalromanen som mall

9 december 2019, Stadsbiblioteket, med Chloé Avril

Under 60-talet uppmärksammade Svarta pantrarna de förödande konsekvenser som kopplingen mellan kriminalitet och svarthet haft för svarta i USA. Chloé Avril, lektor i engelsk litteraturvetenskap, föreläser om hur man inom rörelsen ändå har valt att använda sig av kriminalromanens sätt att berätta för att ställa viktiga frågor om brott, straff och rättvisa i kampen för svarta människors rättigheter.