University of Gothenburg
Breadcrumb

Ett HUM om 2020

Evenemang som genomfördes 2020.

Image
Andreas Ekström

Sju sätt att äga världen

15 januari 2020, Världskulturmuseet, med Andreas Ekström

Vilka är de sju viktigaste digitala utmaningarna som samhället står inför under det kommande decenniet? Andreas Ekström visar hur den digitala revolutionen har snedfördelat makt, pengar och kunskap samtidigt som möjligheter skapats att bygga nya affärer, nya sociala samspel och det internet vi verkligen vill ha. "Sju sätt att äga världen" är en omvälvande samtidsanalys och en appell för digital demokratisering. Föredraget inleds med att Cecilia Lindhé, föreståndare för Centrum för digital humaniora, ger en kort introduktion till fältet "humaniora och AI". Andreas Ekström utsågs till Årets talare 2019. Han är kulturjournalist på Sydsvenskan i Malmö-Lund och författare, nu aktuell med den kritikerhyllade boken Att hitta.

Image
Fri teater

Kabaré, progg och protest: Teaterhistoria ur arkivens djup

27 februari 2020, Frölunda Kulturhus

Vad kan forskare i humaniora göra för att ett kulturarv inte ska försvinna/glömmas bort? När institutionsteatrarna utmanades av fria grupper från 1960-talet och framåt förändrades scenkonsten. De fria grupperna ifrågasatte hierarkier, intog nya platser, överskred genregränser, experimenterade konstnärligt och mötte en stor och ny publik. Ett föredrag med Astrid von Rosen, docent i konst och bildvetenskap, Helena Holgersson, fil. doktor i sociologi, och Mikael Strömberg, fil. doktor i teatervetenskap som forskar om utominstitutionell scenkonst i Göteborg. 

Image
Strumpbyxor

Hållbara garderober

4 mars 2020, Världskulturmuseet, med Elias Mellander

Svenskarna köper och slänger mer kläder än någonsin. Samtidigt använder textilindustrin stora mängder naturresurser, kemikalier och vatten. För att skapa ett mer hållbart bruk av kläder behöver vi därför förstå drivkrafterna bakom människors konsumtion och varför vi i vardagen – trots fulla garderober – har så svårt att hitta något att ha på oss. Elias Mellander forskar om hållbarhetsfrågor och konsumtion. I projektet ”Hållbara garderober” har han intervjuat människor om innehållet i deras garderober och de känslor som investeras i våra kläder.

Image
Rökstenen

Vikingarnas gåtor: Tolkningar av Sveriges längsta runinskrift

25 maj 2020, webinar i samarbete med Stadsbiblioteket. Med Per Holmberg

I mer än hundra år har forskare försökt förstå vad runinskriften på Rökstenen i Östergötland handlar om. Tidigare har man trott att den anspelar på berättelser om forntida kungar och hjältar men under senare tid har det kommit helt andra tolkningar. Det allra senaste förslaget kommer från ett samarbete mellan forskare från språkvetenskap, arkeologi och religionsvetenskap. Den här föreläsningen berättar vad de kom fram till. Per Holmberg är professor i svenska och arbetar med projektet "På återbesök vid Rökstenen".

Image
Bachmann

Att arbeta med litteratur

9 november 2020, webinar i samarbete med Stadsbiblioteket. Med Linda Östergaard och Linda Hammarfelt

Varför är det just nu så viktigt att översätta, ge ut och undervisa om andra kulturers litteratur? Forskare, översättare och studenter samtalar om Ingeborg Bachmanns Simultan och om att arbeta med litteratur idag. Medverkande: Linda Östergaard som är översättare och fick priset ”Årets översättning” för Ingeborg Bachmanns novellsamling Simultan som kom ut 2018. Linda Hammarfelt är docent i tyska och undervisar på Göteborgs universitet där också studenter utbildas till redaktörer och översättare. Medverkade gjorde också programstudenter från Humanistiska fakulteten. Moderator: Camilla Brudin Borg

Image
Utekök

Det är inne att vara ute – trenden med utekök

23 november 2020, webinar, med Eva Knuts

Stoppade möbler och kristallkronor har flyttat ut i växthus och uterum. Klotgrillarna har fått konkurrens av mer permanenta utekök. Handlar detta om viljan att vara nära naturen eller är det kanske ett manlighetsprojekt? Och hur bra gör sig ett utekök i sociala medier? Kanske är drömmen om ett utekök mest en önskan om att få ha en otvungen (covidfri)  social samvaro med släkt och vänner? Föredraget berättade om försöken att förstå en samtida trend och lite till. Eva Knuts är etnolog vid institutionen för kulturvetenskaper vid Göteborgs universitet. Hon forskar om ”personal shoppers”, provrum och utekök. Hon ställer frågor om varför det blivit så inne med utekök, och om det kan vara så att gränsen mellan inne och ute håller på att luckras upp.