Höginkomsttagare får mer gehör för politiska åsikter än låginkomsttagare, enligt en studie av data från SOM-undersökningarna genomförd av Oskar Bäckman vid Uppsala universitet. Bäckman har för sin masteruppsats nu tilldelats SOM-priset 2024, ett stipendium på 8000 kronor.
I sitt uppsatsarbete utgår Oskar från SOM-institutets mångåriga mätningar av opinionen kring olika politiska förslag. Ett femtiotal förslag mellan åren 1986 och 2021 väljs ut baserat på möjligheten att avgöra om de faktiskt implementerats eller ej. I ljuset av detta studerar Oskar vilka grupper som historiskt i högst utsträckning ställt sig positiva till de förslag som faktiskt blivit politisk verklighet.
Han finner ett tydligt samband: det är framförallt personer med högre hushållsinkomst som har fått gehör för sina politiska åsikter under de senaste 34 åren. I synnerhet i sakfrågor där skillnaderna i åsikter mellan inkomstgrupper är stora.
Det är denna ojämlikhet i mottaglighet hos politiker i Sverige som uppsatsen åskådliggör, och presenterar som ett eventuellt problem för vår representativa demokrati där en grundtanke är att alla grupper ska bli lyssnade på. Oskars resultat går i linje med de från liknande tidigare studier, bland annat från USA.
Ambitiös ansats
Det är i synnerhet Oskars ambitiösa kvantitativa ansats som imponerat på uppsatskommittén, som består av erfarna forskare kopplade till SOM-institutet. Men uppsatsen visar även prov på stor förtrogenhet med relevant litteratur och mogna resonemang kring svagheter med såväl metod som material. Inte minst är den ett tydligt exempel på kreativ och samhällsrelevant sekundäranvändning av sedan tidigare insamlade opinionsdata, något som ger stort mervärde till undersökningen.