Breadcrumb

Svenska och belgiska muslimers syn på islamisk familjerätt

Forskningsprojekt
Active research
Project period
2023 - 2027
Project owner
Institutionen för litteratur, idéhistoria och religion

Short description

Projektet är en studie av hur personer med muslimsk kulturell bakgrund i Europa navigerar mellan och förhåller sig till regler och normer inom islamisk familjerätt, dvs. regler kring partnerskap, giftermål, separation, skilsmässa, vårdnad av barn, arv med mera. Det genomförs inom ramen för en nystartad forskarskola i islamologi, som finansieras av Vetenskapsrådet.

Projektet undersöker hur personer med muslimsk kulturell bakgrund förhåller sig till olika familjerättsliga begrepp, lagar och oskrivna normer. Genom intervjuer i Sverige och Belgien studeras synen på regler med rötter i islam och statens lagar, men också hur det omgivande samhällets normer kan påverka personer med muslimsk kulturell bakgrund i deras förhållningssätt och tolkningar av frågor som rör familjejuridikens områden.

Projektets syfte och fokus

Projektet är en studie av hur personer i Europa navigerar mellan och förhåller sig till regler och normer med rötter i islamisk familjerätt, dvs. regler kring partnerskap, giftermål, separation, skilsmässa, vårdnad av barn, arv med mera. Det genomförs inom ramen för en forskarskola i islamologi, som finansieras av Vetenskapsrådet.

Studiens fokus är hur personer med muslimsk kulturell bakgrund förhåller sig till olika familjerättsliga begrepp, lagar och oskrivna normer. Genom detta kan studien undersöka dessa personers syn på regler och statens lagar, men också hur det omgivande samhällets normer kan påverka dem i deras förhållningssätt och tolkningar av frågor som rör familjejuridikens områden.

Bakgrund

Det omgivande samhällets normer och regler kan nå och påverka personer med muslimsk kulturell bakgrund på många olika sätt. Staten kan genom lagar tillåta, underlätta, försvåra eller förbjuda vissa saker (som bärandet av viss klädsel eller genomförandet av en viss ritual). Samhällets institutioner kan genom sin implementering av lagar, normer och regler påverka individer i allt från barnomsorg och skola till arbetsliv och pension. Detta kan påverka muslimers syn på samhällets normer och på sin egen plats i samhället.

Vi lever alla i en miljö av informationskällor som förändrats starkt under en förhållandevis kort tid. Det gäller även personer med muslimsk kulturell bakgrund i Europa, och det finns anledning att tro att internet och sociala medier har en stor betydelse för hur många inhämtar information om islamiska regler och normer. Sociala medier och andra webbaserade källor som sprids globalt förekommer alltså tillsammans med mer traditionella sätt att ta del av information om islam, som genom familjemedlemmar, religiösa institutioner eller lokala auktoriteter.

Den som vill praktisera islam i Europa kommer att behöva ta ställning till flera frågor som regleras i det som benämns shari‘a. Shari‘a översätts ofta med islamisk juridik, men är ett bredare begrepp än vad som i Sverige och Belgien ses som juridik. Många islamiska regler och normer är omdiskuterade bland både muslimer och icke-muslimer, och i många fall pågår det en debatt om vad som är acceptabelt ur ett islamiskt perspektiv. Det är därför inte ovanligt med stora inom-islamiska skillnader och variationer kring hur juridiken ska förstås och tillämpas, inte minst bland muslimer som lever i ett land som inte domineras av muslimska seder och bruk.

Oavsett vår syn på religion så behöver vi alla förhålla oss till flera familjerättsliga frågor, exempelvis om vi väljer att ingå partnerskap eller giftermål, kanske separera eller ta ut skilsmässa, och överväga hur våra tillgångar ska fördelas när vi dör. Ämnena kan vara komplexa, och för den som vill leva som muslim i Europa kan frågorna dessutom beröras av både islamiska och nationella rättssystem. I vissa fall kan det uppstå friktion mellan dessa regler och normer, medan det i andra fall kan finnas en större överensstämmelse. I valet av lösning påverkas individen av de olika normerna, men också av sin egen och andras kunskap om normerna samt av olika maktstrukturer som gör vissa val svårare än andra.

Projektet har som en utgångspunkt att den enskildes tankar och val av lösning på praktiska frågor också visar hur individen tänker kring frågor om islamisk juridisk metod och auktoritet; dvs. hur kan en acceptabel lösning nås, och vem har rätt att nå en sådan lösning.

Genom att intervjua cirka 40 personer som själva identifierar sig som muslimer i Sverige och Belgien om hur de resonerar kring dessa frågor är projektets ambition att undersöka hur forskningspersonernas tankar formas av den omgivande miljön, alltså samhällets lagar, normer med mera, i en värld där information om islamisk juridik är lättillgänglig i nya medier. Projektet fokuserar alltså på enskilda individer men detta kan kompletteras med information från rättsfall där familjerättsliga frågor prövats i svensk, belgisk eller europeisk domstol.

Vill du delta i projektet?

Inom ramen för projektet genomförs intervjuer i Göteborg och i Bryssel (i Belgien). Projektet söker framför allt dig som ser dig själv som muslim, är vuxen, och har bott i Sverige eller Belgien i minst tio år eller har en annan typ av stark anknytning till Sverige eller Belgien. Om detta stämmer på dig och du vill bidra till samhällets kunskap om dessa frågor genom att delta i projektet, eller om du vill ha mer information, är du välkommen att kontakta ansvariga för projektet.