Image
Konferensrum för konferensen Socialtjänstforum 2024. På scen står en person med presentation bakom sig. Rummet är fullsatt med åhörare.
Socialtjänstforum 2024 övergripande tema var förslaget om en ny socialtjänstlag, med fokus på det förebyggande arbetet och en kunskapsbaserad socialtjänst. Det är den största politiska omställningen av socialpolitiken på 40 år.
Photo: Louise Älgne
Breadcrumb

Ny socialtjänstlag blir den största omställningen på 40 år

Published

Den nya socialtjänstlagen blir den största omställningen för socialtjänstområdet på över 40 år. Förebyggande och kunskapsbaserat arbetar väntar socialtjänsten. "Nya arbetssätt och metoder behöver utvecklas. Det skapar ökade behov av kompetensutveckling." säger forskaren Anna Ryan Bengtsson vid Göteborgs universitet.

I sommar nästa år träder den nya socialtjänstlagen i kraft. Lagen innebär ett stärkt fokus på förebyggande arbete och att göra socialtjänsten mer tillgänglig.

Med bättre verktyg för att möta dagens utmaningar, så som ojämlikhet, utsatthet, segregation och kriminalitet, vill lagen att socialtjänsten ska arbeta med insatser som baseras på vetenskap och beprövad erfarenhet.  

– För de som arbetar inom socialtjänsten innebär den nya lagen en omställning. Nya arbetssätt och metoder behöver utvecklas och det kommer även påverka utbildningen och skapa ökade behov av kompetensutveckling, säger forskaren Anna Ryan Bengtsson vid Göteborgs universitet.

I november anordnade Göteborgs universitet tillsammans med Göteborgsregionen konferensen Socialtjänstforum. Årets tema var på den nya socialtjänstlagen. 

– Det kommer att behövas fler resurser och bättre samarbete med andra aktörer i samhället för att kunna genomföra de förebyggande insatserna, fortsätter Anna som var projektledare för årets konferens. 

Uppsökande, lättillgänglig och kunskapsbaserad socialtjänst 

Image
Harald Gegner presenterar vid Socialtjänstforum 2024.
Harald Gegner, Lunds kommun.
Photo: Louise Älgne

Det nya lagförslaget innebär den största politiska omställningen av socialpolitiken på 40 år. I somras presenterades den nya socialtjänstlagen. Införandet är planerat till juli 2025 och innebär en omfattande omställning som förväntas pågå under flera år.

– Vi måste säkerställa att det finns strukturer för att hämta in kunskap, omvärldsbevaka och få tid att ta till sig, säger forsknings- och utvecklingsledaren Harald Gegner från socialtjänsten i Lunds kommun i sin presentation under konferensen om de nödvändiga anpassningar som den nya lagen kan medföra.

Enligt den nya lagen ska socialtjänsten arbeta mer förebyggande och vara lättare att nå. Lagen betonar även tidiga insatser där socialtjänsten ingriper innan problemen blir för stora. 

Förebyggande och kunskapsbaserat arbete väntar socialtjänsten 

Socialtjänsten ska också erbjuda insatser snabbare och basera dem på vetenskap och beprövad erfarenhet.

Image
Forskaren Björn Blom håller i en mikrofon vid Socialtjänstforum 2024.
Björn Blom, Umeå universitet.
Photo: Louise Älgne

– Samtliga kommuner står inför en stor omställning med en ny socialtjänstlag. Hur kommunerna ska arbeta mer förebyggande och evidensbaserat är frågor som kommer behöva arbetas med under en lång tid framöver, säger verksamhetsuvecklaren Rasmus Johansson vid Lerums kommun, som deltog på konferensen.  

Han tror att nyckel till en mer evidensbaserad praktik är ett stärkt samarbete mellan forskare och praktiker. Något forskaren Björn Blom vid Umeå universitet, som presenterade sin forskning om hur socialtjänsten kan arbete med social hållbarhet, håller med om och tillägger:  

– Samhället förändras och att de sociala problemen kräver andra lösningar än tidigare, både för att ge bättre resultat och för att samhällets resurser ska räcka till, säger Björn Blom. 

Forskning om socialtjänsten 

Vid Göteborgs universitet finns flera forskningsprojekt om socialtjänsten. Här är ett urval:

Forskning från Socialtjänstforum 2024

Journalisten Anna Fredriksson vid Socialpolitik har sammanfattat några av presentationerna från konferensen. De finns att läsa på Socialpolitiks hemsida. 

Text: Louise Älgne, kommunikatör

Det nya lagförslaget innebär bland annat att:
  • Socialtjänsten ska arbeta mer förebyggande och fånga upp behov innan de blivit för stora.
  • Socialtjänsten ska vara lättare att nå och få hjälp av när det behövs.
  • Socialtjänsten ska kunna erbjuda insatser snabbare genom att fler insatser kommer kunna undantas från individuell behovsprövning – detta för att insatserna ska komma tillräckligt snabbt, när behovet är som störst.
  • Socialtjänstens verksamhet ska ligga i linje med vetenskap och beprövad erfarenhet och kontinuerligt följas upp och utvecklas.
  • Socialtjänstlagen stärker också barnets rättigheter genom att den anpassas till barnkonventionen.

Källa: Regeringen.se