Breadcrumb

Under luppen: Iskärnor – en tidskapsel från jordens klimat

Published

Visste du att forskare kan läsa av vår planets klimat hundratusentals år tillbaka i tiden? Hemligheten ligger i iskärnor – långa cylinderformade prover som hämtas från glaciärer och ismassor.

Image
Foto: Mark Peternell
Photo: Mark Peternell

Bildtext: En mikroskopibild av en ~ 1 mm tjock isskiva, tagen från en iskärna från en sjö. Snittet är parallellt med iskärnans långa axel, och man kan tydligt se olika iskristaller, och längst ner en mycket stor iskristall. Färgerna på kristallerna är relaterade till deras kristallografiska orientering i snittet.

Dessa iskärnor fungerar som en slags tidskapsel, där lager på lager av is har bildats genom att snö fallit och packats samman. På detta sätt bevaras små luftbubblor, mineralpartiklar och annat material från varje tidsperiod. Genom att borra djupt i isen och analysera dessa prover får forskare en unik inblick i jordens förflutna klimat och atmosfär.

En stor anledning till att forskare studerar iskärnor är att bättre förstå vår egen påverkan på klimatet. Iskärnorna innehåller spår av växthusgaser, som koldioxid och metan, från tidigare årtusenden. Och mikroplaster. Vid Göteborgs universitet finns en forskargrupp, ledd av dr. Mark Peternell, som studerar isborrkärnor från glaciären Vatnajökull på Island.

De har hittat mikroplastpartiklar i olika storlekar och material. Mikroplaster i isen kan påverka glaciärens smältmönster och därmed påverka det framtida smältvattenbidraget till världshaven. Omvänt kan smältningen av glaciärer släppa ut stora mängder mikroplast i vår miljö, en fara för oss alla.

Text: Erika Hoff