University of Gothenburg
Image
Bild på Oskar broberg och Ann Ighe som leder Samhällsanalysen.
Photo: Kajsa Folmeus Strandberg
Breadcrumb

Samhällsanalysen

Välkomna till Samhällsanalysen- en podd om ekonomi och samhällsutveckling, där Oskar Broberg och Ann Ighe, på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet, diskuterar samhällsfrågor med medarbetare på institutionen för ekonomi och samhälle. Inom institutionen forskar och undervisar vi inom ekonomisk historia, innovation och entreprenörskap, samt kulturgeografi.

Nytt avsnitt

Navigate to video: Kön och genus i ekonomi och historia
Video (52:10)
Kön och genus i ekonomi och historia

Tidigare avsnitt


Avsnitt 1: Jonas Lindberg om utbildning i en globaliserad värld

Navigate to video: Jonas Lindberg om utbildning i en globaliserad värld
Video (48:22)
Jonas Lindberg om utbildning i en globaliserad värld
I första avsnittet av Samhällsanalysen diskuterar vi utbildning och vilken betydelse utbildning har för samhällsutvecklingen. Inbjuden gäst är Jonas Lindberg, som är forskare i kulturgeografi. Jonas har i sin forskning fokuserat på geografiska dimensioner av utbildning, framförallt med fokus på länder i det Globala Syd.

Avsnitt 2: Maureen McKelvey om innovation och entreprenörskap

Navigate to video: Maureen McKelvey förklarar distinktionen mellan innovation och entreprenörskap
Video (31:31)
Maureen McKelvey förklarar distinktionen mellan innovation och entreprenörskap
I detta avsnitt pratar vi med Maureen McKelvey, professor i Industrial Management, om begreppen innovation och entreprenörskap och varför dessa har blivit så populära i samtiden. Det är också ett samtal om hur man forskar på och utbildar inom ett område som spänner över många olika typer av ekonomiska verksamheter och organisationsformer.

Avsnitt 3: Svante Prado om industrialiseringen och dess följder

Navigate to video: Svante Prado om den industriella revolutionen
Video (01:03:19)
Svante Prado om den industriella revolutionen
I avsnitt 3 pratar vi med Svante Prado, docent i ekonomisk historia, om vad som ibland beskrivs som den ekonomiska historiens "big bang", den industriella revolutionen. Det är ett samtal om vad den industriella revolutionen egentligen var för något och hur vi kan förstå den dramatiska materiella expansionen och de oöverskådliga miljömässiga konsekvenser som följt i dess spår.

 Avsnitt 4: Johan Brink om Life Science, innovation och entreprenörskap

Navigate to video: Johan Brink om Life Science, innovation och entreprenörskap
Video (45:14)
Johan Brink om Life Science, innovation och entreprenörskap
I det fjärde avsnittet träffar vi Johan Brink, forskare på Institutet för innovation och entreprenörskap. Vi pratar om begreppen innovation och entreprenörskap i allmänhet, fördjupar oss inom ämnet Life Science i synnerhet. Johan har disputerat på en avhandling om tillväxt inom små forskningsbolag. Dessa bolag kan exemplifiera många av grundfrågeställningarna inom innovation och entreprenörskap, som gränsdragning mellan privat och offentlig forskning, kommersialisering av kunskap, framväxten av nya små företag med radikalt nya teknologier i konkurrens med äldre etablerade företag och industrier.

Avnitt 5: Ann och Oskar pratar om finansiell historia, genus och skönlitteratur

Navigate to video: Ann och Oskar pratar om finansiell historia, genus och skönlitteratur
Video (40:31)
Ann och Oskar pratar om finansiell historia, genus och skönlitteratur
Det femte avsnittet av Samhällsanalysen är ett specialavsnitt som också var en del av Vetenskapsfestivalen i oktober 2020. Denna gång har Ann och Oskar inte bjudit någon gäst utan avsnittet är istället ett samtal dem emellan om hur man kan använda samhällsvetenskap för att vända och vrida på samtiden. Utgångspunkten för samtalet är erfarenheter från undervisning som de har bedrivit tillsammans och var och en för sig. Det blev till ett samtal om finansiell historia, genus, vad man kan använda teoretiska begrepp till och skönlitteratur.

Avsnitt 6: Jesper Hamark om strejker förr och nu

Navigate to video: Jesper Hamark om strejker förr och nu
Video (52:17)
Jesper Hamark om strejker förr och nu
I detta avsnitt av Samhällsanalysen får vi lyssna på ett samtal om arbetskonflikter förr och nu, om strejkens historia och eventuella framtid. Samtalet sker mellan Jesper Hamark, doktor i ekonomisk historia och Klas Rönnbäck, professor i ekonomisk historia, båda från Handelshögskolan vid Göteborgs universitet. Jesper Hamark är aktuell med boken STREJK Från satans svarta kvarnar till gigekonomin.<br /> <br /> <strong>Avsnitt 7:esper Hamark om strejker förr och nu</strong>

Avsnitt 7: Vad är egentligen ekonomisk historia?

Navigate to video: Vad är egentligen ekonomisk historia?
Video (56:21)
Vad är egentligen ekonomisk historia?
Ann Ighe och Oskar Broberg har under de senaste 25 åren forskat och undervisat i ämnet ekonomisk historia. Men vad är egentligen ekonomisk historia? Dagens avsnitt är ett samtal om ett ämnes historia, om att förälska sig i en tidsepok, om ekonomisk-historias kopplingar till andra vetenskapliga discipliner och hur det komma sig att ett sådant lite ämne (mätt i antal utövare) kan ställa så stora frågor.

Avsnitt 8: 

Navigate to video: Kön och genus i ekonomi och historia
Video (52:10)
Kön och genus i ekonomi och historia
I detta avsnitt av Samhällsanalysen är Ann både programledare och expert. Med utgångspunkt i 2023 års Nobelpris i ekonomi (jaja, man bråkar om namnet), som gick till Claudia Goldin för hennes historiska analyser av kvinnors arbete och dess roll för ekonomisk utveckling, så samtalar Oskar och Ann om kön och genus. Vilken roll har dessa begrepp spelat för de historiska och ekonomiska ämnena? Och på vilket sätt kan dessa begrepp hjälpa oss att förstå historien och vår samtid på nya sätt?

 

 

Navigate to video: Traileravsnitt Samhällsanalysen
Video (4:40)
Traileravsnitt Samhällsanalysen