3. Varför ska vi intressera oss för vattenbruk i Sverige?
Därför att fisk och skaldjur är bra mat som vi uppskattar att äta. I Sverige och i Europa äts mycket mer fisk och andra vattenlevande djur än vad som fiskas och odlas.
För närvarande importerar vi stora delar av den sjömat vi äter från andra världsdelar. Närproducerad och hälsosam sjömat är inte bara ett komplement till vildfångad fisk och skaldjur, ett hållbart vattenbruk erbjuder dessutom möjligheter till en ny näring i Sverige.
Argument i korthet:
- Fisk och skaldjur är nyttig mat. Fet fisk är den viktigaste källan till de långa omega 3-fettsyrorna som är viktiga för vår hälsa. Fisk och skaldjur innehåller också en rad andra nyttiga ämnen som D-vitamin, selen, jod liksom proteiner med aminosyra profiler som är bra för oss.
- De minskande fiskebestånden i svenska vatten gör det nödvändigt att öka vattenbruket, om vi skall kunna äta fisk och skaldjur från våra vatten som vi är vana vid. Alternativet är att ytterligare öka importen från andra länder.
- Odlad fisk är det mest effektiva husdjuret i fråga om matproduktion. Man får ut flera gånger mer kött per kilo foder vid fiskuppfödning jämfört med uppfödning av till exempel kor och grisar.
Den statliga utredningen ”Sverige – det växande vattenbrukslandet” (SOU 2009:26) lade grunden till ett ökat intresse för vattenbrukets möjligheter. Under 2012 formulerade Jordbruksverket en svensk strategi för vattenbruk, ”En blå näring på gröna åkrar”. En nationell handlingsplan arbetas fram under 2013-2014.
På regional nivå har Västra Götalandsregionen, tillsammans med de Bohuslänska fiskekommunerna och Samförvaltningen Norra Bohuslän, bidragit till att lyfta frågan om utveckling av det västsvenska vattenbruket. Bland annat har Regionen tillsammans med Fiskeområde Bohuslän finansierat utredningen: ”Marin fiskodling på den svenska västkusten: biologiska förutsättningar” (2013).
Relaterat innehåll:
> Webbportalen för Sveriges vattenbruksföretag
> EU:s strategi för vattenbruk i Europa