University of Gothenburg
Image
 Friluftsliv inom ämnet idrott och hälsa
Photo: Erik Bondesson
Breadcrumb

Idrott och hälsa

Är du intresserad av idrott, hälsa och fysisk aktivitet? Lockas du av att arbeta med barn och ungdomar? Vill du bli lärare? Då är idrott och hälsa ett ämne för dig.

Skolämnet idrott och hälsa syftar till att utveckla elevers medvetenhet och kunskap om rörelse och hälsofrämjande levnadsvanor, områden som beskrivs grundläggande för människors välbefinnande. Människors samspel med varandra, naturen och samhället är en viktig utgångspunkt för ämnet. I ämnet idrott och hälsa arbetar du med unga människors lärande och utveckling inom områden som rör det dagliga livet.

Alla kurser innehåller ämnesinnehåll och ämnesdidaktik, vidare integreras teori och praktik fortlöpande. Under utbildningen får du kunskap om hur undervisning kan utformas för att ge elever positiva erfarenheter av fysisk aktivitet och möjlighet att utveckla allsidiga rörelseförmågor. Dessutom hur du utbildar reflekterande och handlingskraftiga individer med förmåga att göra övervägda hälsosamma val.

Kompetenser

Lärarprofessionen är i fokus i ämnesstudierna, där förståelse för hälsa och fysisk aktivitet fördjupas och breddas. Kurserna kan ses som delar inom ämnesområdena, som tillsammans ger dig helheten för att undervisa i ämnet idrott och hälsa. 

Som kunnig lärare i ämnet idrott och hälsa har du gedigen kunskap om

  • olika rörelseaktiviteter inomhus och utomhus,
  • hälsa och levnadsvanor,
  • friluftsliv under olika årstider,
  • människokroppen och träningslära,
  • normer och värderingar.

Elevernas egna kroppar är i centrum i utbildningen och som kunnig lärare i ämnet behöver du även kunskap och verktyg för att skapa goda lärmiljöer som inkluderar och stimulerar alla elever.

Verksamhetsförlagd utbildning och examensarbete

Du som läser Idrott och hälsa som första ämne kommer göra din verksamhetsförlagda utbildning (VFU) inom Idrott och hälsa. En VFU-period består av praktik på en skola och av seminarier på universitetet. En lärare i idrott och hälsa kommer vara din VFU-handledare och du kommer få besök av en ämnesdidaktiker inom idrott och hälsa. VFU är uppdelad på 4 kurser om totalt 30 hp som är utspridda under hela utbildningen från första terminen till sista året.

Det ingår två examensarbeten om vardera 15 hp med fokus på ämnesdidaktiska frågor kopplade till idrott och hälsa.

Utbildningens innehåll

Idrott och hälsa som ämne finns som obligatoriska kurser från årskurs 1 till årskurs 9 och i gymnasiet. För att få kunskaper och förmåga att undervisa i idrott och hälsa för respektive åldersgrupp studerar du ett spektrum av kurser med koppling till ämnet.

Inom grundlärarprogrammet med inriktning mot årskurs 4–6 eller fritidshem läses 30 hp idrott och hälsa med fokus på barn 6–12 år.  Väljer du att läsa ämneslärarprogrammet mot årskurs 7–9 läser du 60 hp idrott och hälsa. För dig som vill läsa till gymnasielärare läser du 90 hp idrott och hälsa.

Kurser: 

Grundlärarprogrammet med inriktning mot årskurs 4–6 eller fritidshem

Ämneslärarprogrammet med inriktning 7–9

Ämneslärarprogrammet med inriktning mot gymnasium, 90 hp