Image
Breadcrumb

Forskningsvistelse med fokus på socker

Julia Wanselius, doktorand i kostvetenskap vid institutionen för kost- och idrottsvetenskap, har under en månads tid under hösten varit gästforskare vid den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten, EFSA i Parma, Italien.
– Det har varit mycket givande att få vara i en internationell forskningsmiljö med spännande diskussioner relaterat till olika aspekter av socker. Utöver trevliga möten och nya bekantskaper tar jag med mig ett vidgat perspektiv på europeisk mat- och sockerkonsumtion och kostdatahantering.

Syftet med vistelsen var att estimera innehåll av tillsatta och fria sockerarter i livsmedel i EFSA:s europeiska livsmedelsdatabas, för att utifrån europeiska kostundersökningar kunna ta reda på hur mycket tillsatta och fria sockerarter som konsumeras i Europa.
– I mitt avhandlingsarbete har jag och mina handledare samarbetat med Livsmedelsverket för att ta fram en metod för systematisk estimering av tillsatta och fria sockerarter i livsmedel i den svenska livsmedelsdatabasen. Syftet var att använda sockerestimaten för att ta reda på hur mycket tillsatta och fria sockerarter ungdomar i Sverige konsumerar enligt Livsmedelsverkets matvaneundersökning Riksmaten ungdom.

Publikation ledde fram till erbjudande om forskningsvistelse

Metoddelarbetet blev publicerat i en vetenskaplig tidskrift nu i somras.
– Därefter blev jag tillfrågad om att vid EFSA hjälpa till att göra motsvarande metodarbete med den europeiska livsmedelsdatabasen. EFSA arbetar med ett vetenskapligt underlag för att undersöka samband mellan sockerkonsumtion och hälsoutfall, och önskar ta reda på konsumtionen av tillsatta och fria sockerarter i Europa.

Bidrar till ny kunskap om konsumtion av socker i Europa

Fortsatt arbetar Julia Wanselius med att delta i diskussioner inom EFSA kring socker och sockerintag, samt är med och skriver ett metodavsnitt till en framtida rapport.
– Eftersom sockerestimaten nu är framtagna och inlagda i EFSA:s livsmedelsdatabas kan vi framöver få reda på konsumtionen i Europa.

Mer information

Julia Wanselius (gu.se)