Populärvetenskap
En viktig uppgift för SWEMARC är att sprida vetenskapligt korrekt och saklig information om vattenbruk. Detta görs genom att våra forskare skriver populärvetenskapliga artiklar, bokkapitel, böcker och deltar i kunskapsspridande sammanhang.
Populärvetenskapliga föreläsningar, poddar och filmer
Algpodden: Episod 1-Algkunskap
Angela Wulff & Ellen Schagerström
Algpodden: Episod 2-Karragenalg
Angela Wulff & Ellen Schagerström
Algpodden: Episod 3-Mareld
Angela Wulff & Ellen Schagerström
Algpodden: Episod 4-Cyanobakterier
Angela Wulff & Ellen Schagerström
Algpodden: Episod 5-Saccharina
Angela Wulff & Ellen Schagerström
"Odlad fisk på tallriken" (UR Samtiden, Vetenskapsfestivalen 2020)
Föreläsare: Björn Rönnerstrand
"Framtidens mat från havet" (UR Samtiden, Vetenskapsfestivalen 2020)
Föreläsare: Kristina Snuttan Sundell
"Hovmästaren, det är en fluga i min fisksoppa" (UR Samtiden, Vetenskapsfestivalen 2020)
Föreläsare: Niklas Warwas
"Alger och tång - Sveriges sköna gröna framtid" (UR Samtiden, Vetenskapsfestivalen 2020)
Föreläsare: Sophie Steinhagen
6-rätters smakmeny med hållbar blå sjömat (Vetenskapsfestivalen 2021)
Föreläsare:
Kristina Snuttan Sundell (moderator)
Ellen Schagerström (odlade sjögurkor)
Sophie Steinhagen (odlade alger)
Niklas Warwas (hållbart fiskfoder)
Elisabeth Jönsson Bergman (odlad havskatt)
Jonathan Roques (hållbara fiskodlingssystem)
”Tång - en spännande råvara från havets skafferi” (Projekt Scary seafood)
Medverkande: Karolina Martinsson, Simon Johansson, Gunilla Toth
”Seaweed - a future food source!”
Medverkande: Sophie Steinhagen, Kristoffer Stedt, Joao Trigo
Sjögurkor – en okänd resurs (Västerhavsveckan 2021)
Medverkande: Ellen Schagerström
Bokkapitel
"Odlad fisk på tallriken?", Regntunga skyar, SOM-antologi nr. 76. (2020).
Författare: Björn Rönnerstrand, John Armbrecht, Erik Lundberg och Kristina Sundell
Populärvetenskapliga artiklar
Gurkan som gillar skräpmat (Sveriges vattenmiljö, 2021)
Text: Ellen Schagerström
Forskare satsar på hållbart odlad sjömat (Västerhavsveckan 2021)
Text: Susan Gotensparre