Hundra år gammal forskningsstation i Antarktis öppnas nu för alla
Nu kan allmänhet och forskare ta del av Otto Nordenskjölds snart 120 år gamla Antarktisexpedition. Det är möjligt genom de virtuella 3D-miljöer forskare vid Göteborgs universitet har skapat.
Fakta om expeditionen
Under januari och februari 2020 genomfördes den svensk-argentinska expeditionen CHAQ2020, vars syfte vara att samla in data till ett forskningsprojekt om kulturarvsprocesser i Antarktis, samt bidra med svensk konserverings- och dokumentationsexpertis till förvaltningen av lämningarna från den första svenska Antarktisexpeditionen 1901-1903. Arbetet var en del av forskningsprojektet CHAQ 2020, som leds av Luleå tekniska universitet och KTH i samarbete med Göteborgs universitet, Polarforskningssekretariatet och Argentine Antarctic Institute. Expeditionen ingick i svenska Polarforskningssekretariatets Antarktisprogram och stod under operativ ledning av argentinska Antarktismyndigheter.
Fakta om rapporten
Riksantikvarieämbetet publicerar expeditionens rapport, som beskriver lämningarna från den första svenska Antarktisexpeditionen och berättar historien om expeditionen och hur lämningarna blev ett svenskt kulturarv i Antarktis. Berättelsen är rikt illustrerad med närmare 400 fotografier, ritningar och kartor. Nu är det dessutom möjligt att virtuellt besöka den lilla forskningsstationen som Otto Nordenskjöld och delar av hans polarexpedition bodde och arbetade i under närmare två år vintrarna 1902 och 1903.
Dokumentationen om lämningarna efter Nordenskiölds expedition finns fritt tillgänglig på https://antarctica.dh.gu.se/
För de som vill arbeta vidare med materialet, finns även länkar till alla rådata.
På Riksantikvarieämbetets webbplats finns forskningsrapporten om Nordenskjölds expedition, lämningarna och dokumentationen.