Lotta låter idrottsglädjen styra utveckling och framgång
– Det kan vara svårt att få vardagen att gå ihop med både träning och studier då psykologprogrammet är på helfart. Därför är Riksidrottsuniversitetet Göteborg (RIU) en perfekt lösning för mig som möjliggör att jag kan fortsätta min idrottssatsning på orienteringen samtidigt som jag kan studera, säger Lotta Weyhenmeyer.
I mars 2015 var Lotta på sin första orienteringsträning.
– Snöslask, regn och kolsvart i skogen. Det var två andra på träningen, båda 40+ och orienterare sedan bebisåldern. Där stod jag, förvirrad och osäker vad jag egentligen hade gett mig in på, i kortstrumpor och min lilla svaga IKEA-pannlampa och huttrade. Men en timme senare lyste glädjen i mina ögon. OJ, vad roligt detta var! Jag var fast. Fast i orienteringssporten.
Två veckor senare sprang hon sin första orienteringstävling.
– Stafett. Som tur var fick jag springa en sträcka där flera löpare från samma lag tilläts springa parallellt. Mina två klubbkompisar som sprang samma sträcka som jag ropade ”höger! Vänster! Stenen där borta! Andra sidan höjden!” bakom mig. Jag sprang, mina klubbkompisar orienterade. Nu, drygt sju år senare, har jag dock (förhoppningsvis och mestadels) lärt mig att hitta rätt i skogen på egen hand. Men jag har fortfarande mycket kvar att lära. Jag började orientera ganska sent, jämfört med de flesta andra som började orientera redan när de låg i barnvagnen i denna utpräglade familjesport och har därför en hel del karterfarenheter att ta igen,
Spännande med idrottspsykologi
Lotta bestämde sig för att läsa psykologprogrammet i Göteborg.
– Jag tycker det är väldigt spännande med idrottspsykologi och hur det mentala kan påverka prestation, framgång och en elitidrottskarriär i så stor utsträckning.
Det är ”superkul och otroligt givande!” tycker Lotta om att träna/tävla elitidrott och studera samtidigt.
– Visserligen kräver det en del planering och disciplin, men det ger definitivt mycket mer än vad det tar. Det är ett stort hjälpmedel att genom RIU få möjligheten att anpassa studierna och exempelvis få alternativa uppgifter till obligatoriska moment eller skjuta på inlämningar när studierna krockar med tävling eller träning. Tack vare RIU-intyget kunde jag åka på junior-VM i höstas eftersom jag missade obligatoriska moment på programmet vilket vanligtvis inte är tillåtet. Jag är enormt tacksam för att jag har fått denna möjlighet av RIU.
– Som RIU-student har jag tillgång till bland annat idrottsmedicinskt stöd, kostanalys och kostrådgivning vilket är väldigt givande och hjälper mig mycket i min idrottssatsning. Detta, tillsammans med spännande och inspirerande föreläsningar inom många olika områden, ger viktig och utvecklande kunskap som jag verkligen tar med mig från RIU och senare in i arbetslivet.
Stor motovation efter sjukdom
Hon tog sig igenom en sjukdomsperiod och fann större lust till träning.
– Ett år efter att jag hade börjat orientera, våren 2016, fick jag äran att vara med i klubbens ungdomslag på Tiomila – en internationell stafett med över 300 deltagande lag. Därifrån fick vi med oss en topp 10-placering. Hösten 2017 började jag sedan på orienteringsgymnasiet i Uppsala där jag bland annat tog en silver- och en bronsmedalj på skol-SM. Efter ett långt sjukdomsuppehåll där jag knappt kunde träna alls, lyckades jag 2019 springa hem total-segern i O-ringens D18-klass, vilket betydde otroligt mycket för mig och gav mig en enorm motivation att ta mig tillbaka efter sjukdomstiden.
Föreläser om glädje
Lotta delar gärna med sig av sina erfarenheter och filosofi.
– Motivationen har hållit i sig under alla år och 2021 blev jag uttagen till tyska juniorlandslaget i orientering. Tyvärr ställdes dock flertalet internationella tävlingar och mästerskap in på grund av Coronapandemin, men hösten 2021 var det dags för mitt första internationella mästerskap – junior-VM i Turkiet. Det var en stor dröm som gick i uppfyllelse, och minnet ligger mig idag oerhört varmt om hjärtat och motiverar mig något enormt att fortsätta kämpa för mina drömmar och mål.
– Nyckeln till detta och att nå framgång tror jag ligger i glädjen, och därför är det allra viktigaste för mig att bibehålla idrottsglädjen och överlag låta den styra min utveckling och framgång. Detta föreläser jag även om för bland annat idrottsföreningar genom företaget ”Våga hitta glädje”.
Mental återhämtning
Hon har en strategi för att periodvis stänga av sin resultatinriktning.
– Utöver att träna och plugga jobbar jag även litegrann på en restaurang när tid finns. Detta sker ofta på vilodagar eller vardagskvällar. Jobbet hjälper mig att koppla bort prestationstankarna för en liten stund och är en viktig del i min mentala återhämtning.
Text: Helena Svensson