University of Gothenburg
Image
Peter Kullgren
Kristdemokraternas partisekreterare Peter Kullgren invid ett minnesmärke över den svenske diplomaten Raol Wallenberg, Haga Kyrkoplan i Göteborg.
Photo: Cajsa Malmström
Breadcrumb

KD pratar med alla

Att motståndaren hånar dig för att göra upp budgeten som en servettskiss är en sak. Men bombastiska och avhumaniserande personliga påhopp liksom brunsmetning är ”too much”. Det tycker Peter Kullgren, partisekreterare för Kristdemokraterna (KD). Samtidigt erkänner han att ingen är utan skuld när det gäller att överträda gränser för det politiska språkbruket.

Kanske är det inte så konstigt att Peter Kullgren startar med att tala om vikten av att tala med alla när han inleder serien på Göteborgs universitet om hur partierna vårdar en sund samtalskultur.

För drygt två år sedan var partiledaren Ebba Busch först ut med att bryta en doktrin inom svensk politik. På Facebook skrev hon att Kristdemokraterna var öppna för att föra samtal med samtliga riksdagspartier – även Sverigedemokraterna. Något som väckte stor uppmärksamhet och kritik:

– Vi blev kallade både för nazister och bruna, konstaterar Peter Kullgren.

Hot mot demokratin

Att samtala med alla och inte ignorera ut vissa är något naturligt, vuxet och vettigt i grunden för honom. Och han reagerar starkt emot hur kritiker formulerat sig, inte enbart den gången i mars 2019 utan flera gånger därefter.

– När man utmanar motståndaren som ett hot mot demokratin börjar man närma sig gränsen för språkbruk och retorik. Det är en sak om det sker i en hetsig debatt mellan ungdomsförbund, men något annat om statsministern säger det i en TV-sänd debatt eller som miljöpartiets Märta Stenevi. Om det skrivits ned som talespunkt inför debatten, då handlar det om ett överlagt språkbruk som jag tror kan bli farligt.

Idag har som bekant flera partier följt efter Kristdemokraterna och de både samtalar och samarbetar öppet med Sverigedemokraterna.

Förlöjligande kan vara OK

Andra ganska tuffa inslag i den politiska debatten kan Peter Kullgren tycka att är helt OK. Såsom när bland andra Stefan Löfven hånade Kristdemokraternas och Moderaternas budgetreservation vintern 2018 och kallade den för en servettskiss.

– Det är satir och ett klassiskt exempel på hur man försöker förlöjliga sin motståndare, tycker han. Men det stör mig inte så mycket och jag ser ingen fara för det politiska samtalet om det kommer ett eller annat sådant utspel.

Fler kanaler gynnar politisk kommunikation

Ebba Busch ses som en tuff partiledare som tidigt var aktiv på sociala medier i så stor utsträckning att hon ifrågasatts. På hennes Instagram med över 180 000 följare delar hon generöst med sig av välregisserade bilder och filmer – vill hon egentligen vara politiker eller influencer?

– Den politiska kommunikationen blir olika beroende på vilken plattform man väljer, kommenterar Peter Kullgren som tycker att mixen mellan det personliga anslaget och det rent politiska sköts väl.

För honom står sociala medier och egna kanaler för ett enormt tillgängliggörande av det politiska samtalet och kombinationen med traditionella medier är enligt honom nödvändig.

– Min bedömning är att företrädarna för de politiska partierna blir viktigare och viktigare. Till viss del kanske man till och med kan välja parti utifrån hur de kommunicerar. Den politiker som väljer att bara vara det ämbete han eller hon har, blir inte så omtyckt eller populär – den tiden är förbi.

Ingen går fri

– Ebba ses inte som någon som håller igen, men det är väldigt sällan som hon går över gränsen med personliga och bombastiska påhopp. Att avhumanisera motståndare är något som jag tror skadar, men det är en hårfin balansgång.

Att inget parti går fritt och är utan skuld, blev tydligt i januari 2019 när Sara Skyttedal i partistyrelsen twittrade en bild på Annie Lööf som gått med i januariavtalet med texten ”Klåpare. Bedragare. Quislingar. Vi glömmer aldrig”.

– Det var onödigt och blev en debatt som kopplades till helt fel saker. Språkbruket är olika i kanalerna, i Dagens Nyheter, Aftonbladet, Twitter och Facebook, men det måste finnas en gräns för vad som håller i alla kanaler och det här var ett övertramp. Det har hänt flera gånger att vi gått in och markerat när argumentationen varit helt förkastlig.

Även om han bedömer att Kristdemokraternas svans av sympatisörer inte är så problematisk, medger han att det är svårt att hålla ständig koll på allt. Att låta en kommentar ligga obesvarad på Facebook i mer än en timma kan göra personer upprörda.

– Egentligen skulle vi behöva ha hur många som helst som jobbar med detta.

Topplocket gick

Konstruktiv opposition är ett uttryck som han upprepar flera gånger.

– Vi ska vara tydliga och bidra med bra förslag när möjligt. Under pandemin lämnade vi alltid in skrivelser med våra frågor inför de interna mötena för att få till bra samtal. Men när vi insåg att de inte dokumenterats, gick topplocket hos oss.

Återigen var Ebba Busch först ut – den här gången med att bryta borgfreden när hon sommaren 2020 valde att gå ut i medierna och anklagade regeringen för att vara dysfunktionell på grund av dess hantering av covid-19.

– Fram till dess hade vi haft ett mer slutet politiskt samtal, men till slut blev det mer effektivt att kommunicera våra förslag i medierna.

Under valrörelsen kommer de att försöka ta sig an så många kanaler de mäktar med:

–Väljare tar till sig budskap på olika sätt. Ibland väljer vi att lägga upp filmer på egna kanaler, ibland säger vi ja eller nej till att medverka i olika former – det är viktigt att bredda sig.

Personligen tycker han dock att det är oerhört tröttsamt att se direktsända partiledardebatter i TV.

– Visst har det ändrat sig. Tänk förr när det var ordning i debatten. Alla klockades och fick lika mycket tid. Nu är det ett enda virrvarr.

 

Text: Cajsa Malmström

Peter Kullgren på Göteborgs universitet.
Peter Kullgren på Göteborgs universitet. Till höger sitter Orla Vigsö.
Photo: Cajsa Malmström

Mer information

Peter Kullgren är partisekreterare för Kristdemokraterna sedan 2018. Jaktintresserad värmlänning från Karlstad. Tidigare valledare för KD under föregående valrörelse. Dessförinnan kommunalråd i Karlstad och egenföretagare. 

Tisdagen den 15 mars 2022 medverkade Peter Kullgren i serien Samtal med partisekreterare som arrangerades av Statsvetenskapliga institutionen och institutionen för journalistik, medier och kommunikation (JMG) vid Göteborgs universitet. Tillsammans med Orla Vigsö, professor i journalistik, medier och kommunikation, diskuterade han gränsdragningarna för det demokratiska samtalet, och hur partiet arbetar för att vårda en sund samtalskultur inför höstens val. Moderator var Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap.