Image
Elin står lutad mot en vägg i en korridor med färgglad konst
Elin arbetar idag som en av tre logopeder vid Hörselteam Göteborg barn och ungdom.
Photo: Josefin Bergenholtz
Breadcrumb

Varför valde du att plugga till logoped? 

Jag hade arbetat inom barnomsorg i 6 år och kände att jag ville vidareutbilda mig. Jag hade tidigare påbörjat en utbildning till teckenspråks-och dövblindtolk, men då jag efter ett år kände att yrket som tolk inte var för mig så gick jag tillbaka till att arbeta på förskola. När jag av en slump hittade logopedutbildningen i en universitetskatalog kände jag att beskrivningen var som skriven för mig och att yrket var en kombination av  allt jag hade drömt om att få arbeta med i framtiden.

Dagen jag blev antagen till utbildningen är fortfarande ett av mina allra finaste minnen.

Hur var studentstaden/studentlivet? 

Göteborg är en fantastisk stad på många sätt. I mitt fall innebar studentlivet bland annat att dansa i en studentbalett som heter Patriciabaletten. Sittningar på Hvilla Medici var också ett välkommet inslag i den annars ganska pluggtäta tillvaron.

Vad har du gjort efter din examen? 

Under våren innan examen fick jag jobb, ett vikariat som sedan blev en fast tjänst på hörselhabiliteringen i region Halland. Jag trivdes otroligt bra där och att få arbeta som hörsellogoped kändes som att få ”knyta ihop säcken” efter att ha haft teckenspråket och hörselperspektivet med mig sedan tidigare och då få kombinera de tidigare kunskaperna och erfarenheterna med min nya roll som logoped. I höstas sökte hörselteam barn och ungdom i Göteborg ytterligare en logoped till sitt team och jag kände att jag ville prova mina vingar i en större region med ett mer omfattande patientunderlag. Jag fick jobbet och jag känner verkligen att jag hamnat helt rätt.

kvinna som blåser såpbubblor
– Det går åt en del såpbubblor, berättar Elin.
Photo: Josefin Bergenholtz

Namn: Elin Anrep-Nordin
Ort: Kungsbacka
Yrke: Logoped
Utbildning: Logopedprogrammet, 4 år

Kan du berätta om några projekt du arbetat med? 

Jag skrev examensarbete tillsammans med min kurskamrat Helena Emanuelsson. Efter vår examen arbetade våra handledare Tove Lagerberg (huvudförfattare) och Sofia Strömbergsson samt jag och Helena som medförfattare vidare på arbetet. Resultatet blev en artikel som publicerades i tidskriften International journal of language and communication disorders. Det kändes stort och häftigt!

Har du haft nytta av din utbildning i ditt arbete? På vilket sätt då? 

Logopedutbildningen är en fyraårig utbildning där teori och praktik blandas. Att få möjligheten att ta del av erfarna föreläsare och deras kunskap och sedan befästa den teoretiska kunskapen i praktiken har varit oerhört lärorikt.

Photo: Josefin Bergenholtz

Hur ser du på framtiden? 

Jag ser fram emot att fortsatta arbeta som logoped. Det låter klyschigt men jag lär mig verkligen någonting nytt varje dag och ingen dag är den andra lik för mig. Jag värdesätter och är tacksam för att jag får lämna jobbet och känna att jag gjort någonting bra för någon och att jag – förhoppningsvis – kunnat hjälpa ett barn och hens omgivning ett litet steg på vägen.

Vad skulle du säga till en person som funderar att gå din utbildning? 

Att bli logoped är kanske inte ett självklart val för alla. Det kommer innebära att ofta behöva förklara vad en logoped är och vad vi arbetar med och det kan stundtals vara frustrerande att inte alla regioner och kommuner värdesätter vår utbildningsnivå och kompetens (än!)... men det är verkligen ett fantastiskt yrke med ett otroligt starkt nätverk av yrkesverksamma personer som brinner för det vi gör. Kombinationen av bland annat logopedi, medicin, lingvistik, psykologi, fonetik och pedagogik gör utbildningen och yrket oerhört varierat.

__________________________________

Texten är framtagen i samarbete med Studentum.