Karin Allard, lektor
Forskar om kopplingen mellan arbetsliv och familjeliv samt kvinnors och mäns ledarskap. Ledarskap, gruppsykologi, organisationskultur, genus, jämställdhet, arbete och familj.
Christel Backman, docent
Forskning om arbetsgivares kontroller på internet och dess konsekvenser för organisationer och arbetssökande på svensk arbetsmarknad. Har även bedrivit forskning om bärbara kroppskameror och deras påverkan på väktares och ordningsvakters arbetsmiljö.
Lotta Dellve, professor
Arbetsförhållanden, arbetsmiljö och arbetsmiljöarbete, arbetsrelaterad hälsa (stress, smärta, sjukskrivning, arbetssjukdomar och arbetsolyckor), hållbarhet (social hållbarhet, SDG 8), ledarskap och organisering, förändringsarbete, förändringsledning, arbetsliv i balans, hälsofrämjande, livslångt lärande. Forskar ofta på arbeten inom vård och omsorg, äldre i arbetet, genus.
Anna Hedenus, docent
Arbetsliv och arbetsmarknad, med särskilt fokus på konsekvenser av digitalisering. Forskning om arbetsgivares internetkontroller av arbetssökande.
Christoph Haug, lektor
Expert på möten (som inkludering/exkludering) och organisationskommunikation. Fokuserar just nu på hur virtuella möten påverkar arbetsmiljön samt förändrar ledarskap.
Bengt Furåker, professor emeritus
Arbete, arbetsmarknad, arbetsmarknadspolitik, strukturomvandling, fackföreningar, rörlighet, anställningstrygghet.
Robin Jonsson, lektor/forskare
Inriktad på det förlängda arbetslivets förutsättningar på individuell och organisatorisk nivå. Betydelsen av arbetsmiljö och arbetsförhållanden för människors vilja och förmåga att delta i arbetslivet och hur arbetsgivare kan vara delaktiga i att skapa förutsättningar på svenska arbetsplatser. Även yrkesgrupper och branschers pensionsmönster samt pensionssystemets historiska utveckling fram till idag.
Birgitta Jordansson, forskare/docent
Genus och jämställdhetsfrågor främst relaterat till akademin som organisation och som arbetsplats, inriktning mot styrtekniker kopplat till New Public Management.
Hans Lindgren, adjunkt
Ledarskap, förändringsarbete utifrån organisatoriska förutsättningar, projektledning och styrning, organisationsutveckling, processutvärderingen.
Bertil Rolandsson, professor
Fokus på arbetsorganisatoriska reformer, teknologisk utveckling och digitaliseringens betydelse för arbetslivet. Forskar kring hur styrnings-, legitimitets eller förtroendeproblem uppstår och hanteras i samband med olika digitaliseringsinitiativ. Förutom frågor om hur offentliga reformer påverkar anspråk på professionalism, omfattar forskningen även studier av hur olika former av digitalisering påverkar yrkespraktiker, (ex. sociala medier i polisen, AI eller automatiskt beslutsfattande i vård/medicin, plattformsarbete, digitala verktyg inom facköversättning, öppna digitala miljöer inom såväl mjukvaruutveckling som journalistik m.m.). Forskningen undersöker även konsekvenser för facklig verksamhet och arbetsmarknadens parter.
Åsa Wettergren, professor
Forskar om emotioners betydelse i byråkratiska organisationer och rättsväsende.
Jörgen Winkel, professor emeritus
Forskning med fokus på arbetsrelaterade muskuloskeletala och psykiska besvär i syfte att öka den organisatoriska hållbarheten, dvs samtidigt hänsynstagande till både konkurrenskraft och arbetsmiljön i ett långsiktigt perspektiv.