Image
Böcker
Breadcrumb

Forskare söker HBTQI-litteratur på minoritetsspråk

Published

Ett forskningsprojekt vid Göteborgs universitet samlar skönlitteratur om HBTQI skriven på något av de nationella minoritetsspråken och utgiven i Skandinavien. Nu ber de allmänheten om hjälp att hitta fler.

Vad finns det för skönlitteratur med HBTQI-perspektiv egentligen? Det är det ännu ingen som vet säkert. Hittills har det saknats forskning som samlar all sådan litteratur på samma ställe.

Att få en överblick över utgivningen – både äldre och nutida – har därför varit svårt, men nu skapar forskningsprojektet Queerlit en databas över den här litteraturen.

I Queerlit samlas skönlitteratur skriven på svenska eller på något av de nationella minoritetsspråken finska, jiddisch, meänkieli, romani chib eller samiska och utgiven i Skandinavien.

Hoppas på allmänhetens hjälp

Image
Logotype för projektet Queerlit

Ett av projektets syften är att samla all kunskap som finns om svensk HBTQI-litteratur. Hittills har de samlat in kunskap från forskningen och nu hoppas de få allmänhetens hjälp att hitta fler böcker.  

– Just nu letar vi framför allt efter litteratur på finska, jiddisch, meänkieli, romani chib och samiska. Sådan litteratur är nämligen knappt behandlad alls i forskningen och därför är vi beroende av tips från allmänheten, säger Sam Holmqvist som är en av projektdeltagarna och ansvarig för inventeringen av litteratur på Queerlit.

Kontakt:
Sam Holmqvist, tel: 070-1060055, e-post: sam.holmqvist@sh.se 

Fakta om projektet

Queerlit är ett samarbete mellan Centrum för digital humaniora och KvinnSam vid Göteborgs universitet samt Kungliga biblioteket. Projektet finansieras av Riksbankens jubileumsfond.  

Om du känner till böcker som passar in i Queerlit, hör av dig till projektet på queerlit@lir.gu.se.

Du kan också följa projektet genom sociala medier (@queerlitse) och projektets hemsida: https://queerlit.dh.gu.se/