Inside the Box 2020
Välkommen till ett år med nya spännande avsnitt i Inside the Box! Vanligtvis spelar vi in podden med publik men i år har vi fått ställa om med anledning av Covid-19. Vi kommer alltså att spela in utan publik men ni kommer att kunna lyssna på avsnitten hemma i soffan som vanlig .
Välkommen till podden Inside the Box – prylar och personer i en globaliserad värld!
I vår box gömmer sig olika föremål inför varje poddavsnitt. I föremålen tar vi avstamp för att prata kulturarv, historia, natur, traditioner och mycket mer. Podden är en samtalsserie som också produceras som en podcast. Vår moderator tar tillsammans med forskare, författare, museipersonal och konstnärer reda på vad som finns ”inside the box”.
Inside the Box produceras av Världskulturmuseerna och Centrum för kritiska kulturarvsstudier (CCHS) vid Göteborgs universitet i samarbete med Folkuniversitetet. Podden finns att lyssna på via Spotify, Apple Podcast, Podcaster och andra plattformar.
Avsnitt 2020
Alla avsnitt finns att lyssna på på de vanliga poddställena, exempelvis via Acast: https://play.acast.com/s/inside-the-box
Kyliga expeditioner
Expeditioner till Antarktis eller Arktis. Detta är ord som får oss att drömma om äventyr. Men hur var det egentligen? Vilka reste och varför? Vilka spår lämnade de efter sig? Hur beskriver vi expeditionerna idag? Möt arkeologen Jonathan Westin och Andrea Castro, professor i spanska som alla kan ge olika inblick kring expeditioner som kulturarv.
Samurajer och Jediriddare: hur vill vi ha våra hjältar?
Vi pratar myters och hjältars outtröttliga aktualitet. Vi diskuterar hur dåtida hjältar inspirerar nutida filmer och hittar inspirationskällor till Star Wars i museimagasin. Lyssna till professor Jonas Linderoth Göteborgsuniversitet, Olof Tiderman pedagog på Etnografiska, som samspråkar om hjältar i film, spel och myter med moderator Björn Lindgren.
Superfood och matkultur som aktivism
Malen mumie eller gojibär? Hur har vi tänkt kring hälsofrämjande mat genom tiderna? Vilken mat har varit politisk? Vi har bjudit in måltidsforskaren Richard Tellström och egyptologen Sofia Häggman för att samtala om något som ligger oss alla varmt om hjärtat – mat!
Kongo – vilka äger landets historia?
Det finns många föremål från Kongo i svenska samlingar. Hur kan texter, bilder och föremål berätta en annan historia än den vi tror oss känna till? Vad gör vi med insikten att ”vi äger deras historia”? Möt Pia Lundquist (historiker), Josef Nsumbu (kongolesisk pastor och teol dr i missionsvetenskap), Michael Barett (intendent på Etnografiska museet) och moderator Helen Arfvidsson i ett samtal om Kongolesiskt kulturarv.
Paracastextilierna
De är 2 500 år gamla, i mycket gott skick och användes som svepning till de döda. Vi pratar hisnande tidsperspektiv, evighet och förgänglighet med textilkonstnären Paradis Kerstin Gustafsson , textilvetaren Cecilia Candreus och Bodil Jönsson, fysiker och tidsfilosof.
Flykt, migration och ensamkommandes berättelser
Inside the Box gästas av Mostafa Hosseini som är legitimerad psykolog och jobbar med ett projekt där han intervjuat ensamkommande flyktingar. Helen Arfvidsson samtalar med Mostafa om upplevelser av flykt, migration och svårt kulturarv.