Hållbarhetsarbete
Vi arbetar aktivt med vår arbetsmiljö och eftersträvar mångfald, jämställdhet och breddat deltagande för en socialt och hållbar arbets- och studiemiljö. I vårt dagliga arbete följer vi också upp det stora engagemang för miljö och hållbarutveckling som finns bland våra studenter och inom de kulturvetenskapliga forskningsfälten.
Arbetsmiljö
Institutionen för kulturvetenskaper ska vara en kreativ, öppen, tolerant, säker och trygg miljö för utbildning, forskning och administration. Studenter, lärare, forskare och administratörer ska bemöta andra med respekt för sina kompetenser och erfarenheter, roller och funktioner.
På institutionen för kulturvetenskaper ska alla känna sig respekterade i sin yrkesroll. Alla ska kunna prata med alla och ingen ska bli exkluderad i arbetssociala sammanhang. Vi ska inte tala illa om varandra, eller kritisera kollegor inför studenterna. Vi ska däremot ta hänsyn till och hjälpa varandra i vardagen.
Lärare ska vara lyhörda för studenternas olika förutsättningar.
Studenter och lärare ansvarar tillsammans för att undervisningen genomförs utifrån utbildningens mål och allas rätt till en trygg arbets- och studiemiljö.
Likabehandling
Likabehandlings- och jämställdhetsarbetet är en integrerad del av institutionens kärnverksamhet och administration och följer upp inte bara ojämställdhet mellan könen utan även likabehandlingsarbetet i sin helhet.
Studenter, lärare, forskare och administratörer ska kunna känna sig trygga i förvissning om att trakasserier av någon form inte får förekomma.
Universitet är en gemensam samhällelig institution och alla ska kunna känna att den är deras. Såväl vår personal som våra studentgrupper är tämligen homogena och vi måste hela tiden föra en diskussion om vilka vi vänder oss till och för vilka vi är intressanta och relevanta.
Lagen om likabehandling av studenter i högskolan (2001:1286) och diskrimineringslagen (2008:567) bildar utgångspunkt för universitetets arbete med likabehandling. Härigenom har universitet och högskolor skyldighet att utreda fall av diskriminering och trakasserier tillika arbeta förebyggande med dessa frågor (AFS:2015:4). Med diskriminering menas negativ särbehandling som är relaterad till kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller ålder.
Enligt Göteborgs universitets arbetsmiljöpolicy ska arbets- och studiemiljön bland annat:
- ge möjlighet till lika rättigheter och möjligheter oavsett kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller ålder,
- medverka till att diskriminering, trakasserier, sexuella trakasserier och kränkande särbehandling förebyggs och förhindras.
Miljö och hållbar utveckling
Institutionen för kulturvetenskaper forskar och utbildar om flera av de viktigaste demokratiska frågorna idag, såsom jämställdhet, jämlikhet, hållbar stadsutveckling, kulturarvsfrågor, bildning och kommunikation. Kort sagt, grundförutsättningarna för att hantera miljö och klimatfrågor: vad människor gör, tänker och vill.
Vi följer upp det stora engagemang för miljö och hållbarutveckling som finns bland våra studenter och inom de kulturvetenskapliga forskningsfälten, genom enskilda exempel och fallstudier, praktik- och projektarbeten och på våra seminarier.
Institutionen för kulturvetenskapers arbete med miljö och hållbar utveckling har utgångspunkt i styrdokument, som Göteborgs universitets miljöpolicy, miljöhandboken och Humanistiska fakultetens handlingsplan för miljö och hållbar utveckling 2011–2015 och rör frågor om:
- Indirekt miljöpåverkan, som innefattar undervisning, forskning och samverkan med samhället
- Direkt miljöpåverkan, som innefattar energiförbrukning, källsortering, resor, hälsofrågor och inköp