Filmvetenskap vid Göteborgs universitet är en pluralistisk, internationell och tvärvetenskaplig forsknings- och utbildningsmiljö.
Forskningsmiljön bygger på kollegialitet, integritet och samarbeten såväl inom ämnet och institutionen som i samverkan med andra initiativ inom universitetet. Forskarkollegiet rymmer och kombinerar ett brett spektrum av perspektiv, från kritiska studier av historiska, tekniska, ekonomiska och/eller organisatoriska aspekter av produktion, distribution och reception av fiktions- och dokumentärfilm, tv och digitala medier, till feministiska, queer, postcinematiska och dekoloniala perspektiv på teori av audiovisuell kultur. Här ryms studier av såväl minoritets- och aktivistfilmkulturer som mainstream, independentfilm, skräckfilm, ungdomskulturer, reklam, propaganda och dokumentär.
Doktorander deltar i det filmvetenskapliga kollegiet och bidrar till att kontinuerligt utveckla ämnet. Kollegiet ger doktoranderna möjlighet att utvecklas till självständiga, kritiska och reflekterande filmvetare med förmåga att bidra till utvecklingen av teoretiska och metodologiska perspektiv, och att delta i nationella och internationella nätverk (t.ex. genom att regelbundet presentera sin forskning på nationella och internationella konferenser, organisera workshops och seminarier, och genom andra samarbeten inom och utom universitetsvärlden). Samtliga doktorander erbjuds möjlighet att undervisa och utföra administrativa arbetsuppgifter under forskarutbildningen.