Under Luppen: Mindre än litet
Nu ska vi gå nära, så nära att det är svårt att greppa. Fast, inte för alla. Bilden är tagen med ett svepelektronmikroskop och visar små pelare av ämnet kisel i ett kiselsubstrat, allt i nanostorlek. Pelarna är så tunna att ett hårstrås diameter är sexhundra gånger större. Kiselsubstratet fungerar som en platt lins i svepelektronmikroskopet. När elektromagnetiska vågor, som ljus, passerar så kan forskarna styra ytan på substratet och skapa komplexa, optiska mönster där enstaka små mikropartiklar kan greppas och till och med flyttas.
Optiska pincetter, ett banbrytande verktyg inom nanoteknologin, har revolutionerat sättet vi kan studera och manipulera mikroskopiska partiklar. Genom att använda den tekniken tillsammans med ett svepelektronmikroskop och kisel har forskare nu kunnat ta sina experiment till helt nya nivåer. Det går att manipulera och observera mikropartiklar i realtid på nanoskalenivåer.
Den här kombinationen av nyskapande tekniker har varit avgörande inom vetenskapsfält som materialvetenskap, biologi och nanoteknologi. Vid Göteborgs universitet sker forskning inom optisk manipulation vid Institutionen för fysik av forskningsgruppen Soft Matter Lab.
Text: Erika Hoff