Upptäckarklubben siktar mot stjärnorna
Det är alldeles mörkt inne i planetariet, och för en sekund också helt tyst. Sedan tänds stjärnhimlen och plötsligt bubblar det av frågor. ”Vad händer när två stjärnor krockar?” ”Vad är det för röd stjärna på himlen?” ”Varför snurrar det”?
DET UPPBLÅSBARA PLANETARIET tillhör Göteborgs universitet, och har i över 30 år använts för att lära grundskoleelever om rymden. Vanligtvis är planetariet en del av skolverksamheten hos Institutionen för fysik, men just nu står det på flygmuseet Aeroseum. Det är också hit som Upptäckarklubben, Naturvetenskapliga fakultetens fritidsaktivitet för elever i årskurs 4 och 5, begett sig för en avslutande träff i temat ”Sikta mot stjärnorna”.
– Det är fantastiskt kul att vi kunnat dra igång Upptäckarklubben igen, efter två långa år utan att kunna träffas, säger tidigare klubbledaren Caroline Adiels, som nu lämnat över stafettpinnen till kollegan Charlotte Hamngren Blomqvist.
TILLSAMMANS MED DE TVÅ lärarstudenterna Emil Dahlström och Amelie Peterson leder Charlotte klubben, som vanligtvis träffas varannan vecka i sin klubblokal på Geovetarcentrum i Göteborg. Men just den här onsdagseftermiddagen har klubben packat in sig i en hyrbuss och tagit sig till Hisingen. I det underjordiska bergrummet ska klubbmedlemmarna inte bara få lära sig om himlavalvet och dess stjärnor, utan också få veta mer om hur aerodynamik fungerar. Och inte minst – testa att flyga i någon av de flygsimulatorer som finns.
ATT UPPTÄCKARKLUBBEN HAMNADE på just Aeroseum är ingen slump. Det finns sedan länge ett samarbete mellan Institutionen för fysik och Aeroseum.
– Aeroseum är precis som vår FysikLek ett upplevelsebaserat aktivitetscenter som tar emot skolklasser och ordnar lärarfortbildning. Det gör att vi har många gemensamma ytor för erfarenhetsutbyte, säger Jonas Enger, universitetslektor och pedagogiskt ansvarig för FysikLek.
Han berättar att de försöker samarbeta på olika sätt, till exempel genom att låna ut olika objekt under kortare tider för att förnya utställningarna. Planetariet är ett sådant exempel.
ATT BARNEN TYCKTE PLANETARIET var spännande råder det inget tvivel om. Men frågan är om inte flygsimulatorerna ändå var mest populära den här onsdagseftermiddagen. Ivar Ström och Julia Swahn var båda nöjda med utflykten.
– Det var kul, och något jag verkligen kan rekommendera, säger Ivar Ström.
Men pilot vill han nog ändå inte bli.
– Jag försökte flyga under Hisingsbron, och det tror jag inte att man får göra om man är pilot, säger han med ett leende.
UPPTÄCKARKLUBBEN FORTSÄTTER under våren med nästa tema, ”Fokus på färger”.
– Där kommer vi bland annat att prata om varför himlen är blå och hur ögat fungerar, berättar Charlotte Hamngren Blomqvist.
Av: Camilla Persson
UPPTÄCKARKLUBBEN
Upptäckarklubben är en fritidsaktivitet för barn i årskurs 4 och 5. Under våren 2022 deltar även några barn från årskurs 6 som började klubben innan pandemin.
Klubben träffas varannan onsdag, kl 16-18 i universitetets lokaler.
https://www.gu.se/naturvetenskap/om-oss/naturvetenskap-for-skolan/aktiviteter-for-grundskolan