Göteborgs universitet
Bild
Foto: Matt Hardy/Unsplash

SWERVE

SWERVE (Swedish Research Vessel Infrastructure for Marine Research) är en nationell infrastruktur som verkar för att stärka svensk fartygsbaserad marin forskning. SWERVE finansieras av Vetenskapsrådet (VR), och Göteborgs universitet är värdorganisation.

Höga kostnader för att hyra fartyg kan idag vara ett hinder för forskare att bedriva den forskning som krävs för att vi bättre ska förstå havsmiljön.

Det nationella samverkansorganet SWERVE är en infrastruktur vars mål är att förstärka förutsättningarna för svensk, marin forskning.

Partnerskap mellan sju organisationer

SWERVE:s infrastruktur samordnas genom ett partnerskap mellan sju organisationer: SLU, Stockholms universitet, Sveriges geologiska undersökning (SGU), Umeå universitet, Polarforskningssekretariatet, Göteborgs universitet och SMHI. Tillsammans har dessa organisationer tillgång till sex avancerade forskningsfartyg (R/V Svea, R/V Electra, SV Ocean Surveyor, KBV 181, IB Oden and R/V Skagerak), samt infrastruktur för datahantering och stöd via Nationellt Oceanografiskt DataCenter.

Under hösten 2024 kommer SWERVE att utlysa medel för fartygstid ombord på något av sex forskningsfartyg som ingår i SWERVE.

Bidraget kommer att täcka kostnaden för fartygstid för svensk forskning, stödja utbildning och kompetensutveckling av teknisk personal ombord för att möjliggöra tekniskt expertstöd, stödja insamling av viktiga havsdata på ett standardiserat sätt, och säkerställa leverans och tillgänglighet av dessa data till det internationella forskarsamhället.