Med jämna mellanrum genomför vi SOM-undersökningar som inte riktigt följer samma mönster som den nationella eller de regionala undersökningarna. Ofta handlar det om att det finns ett intresse av att rikta in sig mot ett särskilt urval (exempelvis ungdomar eller svenskar boende utomlands), men det kan också handla om att vi vill studera någon aktuell händelse eller särskild aspekt av samhället lite närmare.
SOM-undersökningen om coronaviruset (Covid-SOM)
Under våren 2020 och våren 2021 genomförde SOM-institutet två specialundersökningar med anledning av den rådande coronaviruskrisen. Undersökningarna gick ut till slumpmässiga urval om 6 000 personer mellan 16-85 år boende i Sverige, och liknade därmed de ordinarie nationella SOM-undersökningarna.
Undersökningarna fokuserade på frågor om förtroende, tillit, vanor, tankar och känslor i en tid av oro och nationell kris, och mer specifikt på coronapandemins påverkan på samhället och på individen. Undersökningarna genomfördes i samverkan med flera forskningsprojekt från framförallt Göteborgs universitet.
Se resultat och analyser från SOM-undersökningarna om coronaviruset
SOM-undersökningen till utlandssvenskar (Utlands-SOM)
Varje år flyttar omkring 50 000 svenskar utomlands och sammanlagt bor ungefär en halv miljon svenska medborgare i utlandet. Trots att de är så många vet vi generellt väldigt lite om utlandssvenskarna. Därför genomförde SOM-institutet under hösten 2014 en frågeundersökning till denna grupp.
Undersökningen genomfördes som en webbenkät där 10 000 slumpmässigt utvalda utlandssvenskar i åldrarna 18-75 år bjöds in att delta. Adressuppgifterna kom från det svenska folkbokföringsregistret för utvandrade svenska medborgare. Datainsamlingen avslutades under första kvartalet 2015 då svar hade kommit in från 27 procent av de ursprungligen utvalda.
Undersökningen resulterade i den väldigt uppskattade antologin Svenska utlandsröster (2015).
SOM-undersökningen till studenter vid Göteborgs universitet (Student-SOM)
Mellan 1993 och 2013 genomfördes Student-SOM, en undersökning med det huvudsakliga syftet att ta reda på hur studenterna uppfattade sin utbildning och den studiesociala miljön vid Göteborgs universitet, samt att kartlägga vilka som söker till universitetet.
Student-SOM-undersökningen gick till studenter vid Göteborgs universitets samhällsvetenskapliga fakultet. De första åren delades enkäterna ut i samband med studenternas föreläsningar, därefter skickades de med post och 2009 blev de webbaserade. Urvalet låg under de sista åren på cirka 2 500 studenter från första respektive näst sista terminen på kandidatnivå.
Resultaten presenterades i en årlig rapport som främst redovisade studenternas syn på sin utbildning. Alla årsrapporter finns i vårt rapportbibliotek (sök efter Student-SOM).
SOM-undersökningen om omvalet 2011 (Omvals-SOM)
Under sommaren 2011, efter omvalet i Västra Götalandsregionen, genomfördes Omvals-SOM. Frågorna handlade om omvalet, om hur man röstat och varför.
Undersökningen genomfördes bland ett slumpmässigt urval av boende i Västra Götaland och resulterade i boken Omstritt omval som kom ut på årsdagen för omvalet, i maj 2012. Boken undersöker hur den svenska valdemokratin klarade av de extraordinära utmaningar som omvalet i Västra Götaland innebar.
SOM-undersökningen till ungdomar (Ung-SOM)
Ung-SOM genomfördes hösten 2000. Den ställde frågor om ungas attityder och värderingar samt deras sociala vanor.
Ung-SOM genomfördes bland 3 000 ungdomar i Västra Götalandsregionen och Kungsbacka kommun som ett delprojekt inom utvärderingsprogrammet Morgondagens värderingar. Undersökningen genomfördes i samverkan med Västra Götalandsregionen. Resultaten publicerades i boken Spår i framtiden.
SOM-undersökningen i lokala kommuner och stadsdelar (KOM-SOM)
KOM-SOM är samlingsnamnet på en serie av lokala undersökningar i västra Sverige som inleddes 1996. De har genomförts i kommuner i Västra Götaland och i stadsdelar i Göteborg, och fungerar som en slags förlaga till den nuvarande SOM-undersökningen i Göteborg.
KOM-SOM-undersökningarna har haft som gemensamt syfte att studera demokrati och lokal service. Undersökningarna, som hade urval på 1200 personer mellan 15 och 80 år, har genomförts i bland annat kommunerna Tjörn, Alingsås och Stenungsund och de göteborgska stadsdelarna Centrum, Majorna och Angered. I samband med den så kallade storstadssatsningen 2003 genomfördes dessutom flera undersökningar i Göteborgs förorter.
SOM-undersökningen med fokus på klass (Klass-SOM)
Klass-SOM som genomfördes 2008 syftade till att få veta mer om svenskars yrkesliv och arbetsförhållanden. Den gjordes i samarbete mellan SOM-institutet och Social klass och politiska attityder, ett större forskningsprojekt vid Göteborgs universitets sociologiska institution.
Klass-SOM-studien innehöll typiska SOM-frågor om politik, samhälle, medier och fritidsvanor men hade dessutom ett större block med yrkes- och arbetsrelaterade frågor. Totalt ingick 4 000 personer mellan 16 och 85 år i urvalet. Undersökningen genomfördes parallellt med 2008 års nationella SOM-undersökning. Resultaten från undersökningen publicerades i boken En fråga om klass (Liber förlag).