Makroteori
Kort om kursen
Fördjupa dina kunskaper i makroekonomi genom att studera stabiliseringspolitik, långsiktig tillväxt och centrala ekonomiska fenomen som budgetunderskott, statsskuld, arbetslöshet och inflation i relation till grundläggande modeller.
Om utbildningen
Här fördjupas och utvidgas den makroekonomiska kunskap som presenterats i grundkursen. Du studerar stabiliseringspolitik på kort- och medellång sikt, och den viktiga frågan om långsiktig tillväxt. Centrala makroekonomiska fenomen som budgetunderskott och statsskuld, konsumtion och investeringar, nationalräkenskaper, arbetslöshet och inflation behandlas på egen hand och i relation till de grundläggande modellerna.
Kurserna på fortsättningsnivå kan sökas i kurspaket på 30hp (NEK20) eller varje kurs för sig om du endast ska läsa någon enstaka kurs. Läs mer om vilka kurser du kan läsa här.
Angående urvalskriteriet max 165 hp som anges nedan: Du får ha läst hur många poäng som helst, men enbart 165 poäng räknas in i urvalet. Poäng över 165 hp ger därmed ingen extra fördel.
Behörigheter och urval
Behörighet
För tillträde till kursen krävs minst 30hp genomgångna studier i nationalekonomi, varav minst 15hp, inklusive en grundkurs i makroekonomi, skall vara med godkänt resultat.
Urval
Högskolepoäng, max 165 hp
Efter studierna
Inom många kvalificerade jobb i privat och offentlig verksamhet krävs
en god förmåga att analysera komplexa samhällsekonomiska frågor. Genom
studier i nationalekonomi får du verktyg för att samla in, analysera och
tolka data. Våra studenter är eftertraktade på arbetsmarknaden och
arbetar bland annat för Nordea, Volvo, Swedbank, Skatteverket, Utrikesdepartementet, Finansdepartementet, Göteborgs universitet, SCA och SEB. Lär mer om våra alumner.
En annan möjlighet är att satsa på en forskarkarriär. Institutionen
för nationalekonomi med statistik vid Göteborgs universitet har en bred
forskningsverksamhet inom bland annat miljöekonomi, finansiell ekonomi,
utvecklingsekonomi och beteendeekonomi. Läs mer om vår forskning.
Så är det att plugga
Lokaler
Större delen av Handelshögskolans verksamhet finns på Vasagatan 1, men vi har också lokaler på Viktoriagatan 13. I lokalerna på Vasagatan 1 finns dessutom ekonomiska biblioteket, som är flera våningar högt och har många studieplatser.