University of Gothenburg
Image
Spindelväv med vattendroppar
Breadcrumb

Nätverk om validering i yrkesutbildning

Yrkeslärarprogrammet Göteborgs universitet (GU) och Validering Väst har sedan några år tillbaka samverkat om validering av yrkeskunskaper. Bland annat har vi tagit fram filmer där yrkeslärare beskriver valideringsprocesser, arbetat fram ett innehåll om validering i yrkeslärarprogrammet. Vi har också bjudit in till möten. Vi ser ett behov av en mer kontinuerlig mötesplats för erfarenhetsutbyte, diskussioner och kontaktskapande.

Validering i yrkesutbildning är ett område där det krävs kunskap och kompetensutveckling och där yrkeslärare är en av nyckelpersonerna. Yrkeslärarprogrammet har med stöd av lokala utvecklingsmedel kunnat stärka innehållet i utbildningen och skapat kontakter med olika aktörer utanför universitetet. Projektet om validering i yrkesutbildning som nu är avslutat har skapat resurser både för yrkeslärarutbildningen och för kompetensutveckling för yrkeslärare samt andra berörda funktioner inom yrkesutbildning.

Från hösten 2022 arrangerar yrkeslärarprogrammet med stöd av Validering Väst och extern representant i programrådet nätverksträffar för yrkeslärare och andra funktioner som är involverade i validering i yrkesutbildning samt studenter i yrkeslärarprogrammet. Vid dessa träffar delas erfarenheter om validering dels från yrkesutbildningar, dels från forskning inom området. Exempel på teman har varit exempel på valideringsprocesser, kompletterande utbildning, validering på arbetsplats, kunskapssyn. 

Nästa nätverksmöte är planerat den 12 september 2024 kl. 14.30-16.30 (Zoom). Vi får besök av Lars Kvarnkullen som arbetar med validering inom bygg- och anläggningsutbildning på Movant Lärcentrum i Kalmar samt Cristina Rolandsson och Lena Pettersson som ansvarar för validering vid vuxenutbildningen i Borås. 

Program

  • 14.30 Välkommen till terminens nätverksmöte
  • 14.35 Samtal med Lars Kvarnkullen om rutiner, utmaningar och lösningar
  • 15.00 Cristina Rolandsson och Lena Pettersson presenterar sitt arbete med validering vid Komvuxutbildningen i Borås
  • 15.30 Paus, inbjudan till grupprum
  • 16.15 Återsamling med avslutande frågor och bidrag från grupper.

Nätverket är öppet för alla som är intresserade av/arbetar med validering. Välkommen med din anmälan. Zoom-länk skickas en vecka före mötet.

Anmäl dig via denna länk senast dagen före mötet.  

Tills vi ses – ta gärna del av Per Anderssons presentation på Skolverkets sida om validering.
 

Se våra filmer om yrkesvalidering

Vårt samverkansprojektet har bland annat resulterat i två filmer om yrkesvalidering som riktar sig både till studenter och yrkeslärare.

Du hittar filmerna på Validering Västs webbplats.