Från trendig medeltidsmat till fredagsmys och vattvälling
Vad gjorde grisen till sjöss och vad har Pommac för koppling till frikyrklighet? Den tvärvetenskapliga antologin Matarvets trådar: Från antik fisksås till svenskt fredagsmys bjuder på ett generöst smörgåsbord med exempel på mat som kulturarv.
Kopplad till antologierna om matarv är också Matarvspodden som finns tillgänglig på de vanliga poddplattformarna.
Redaktörer: Jenny Högström Berntson och Pernilla Schedin
Förlag: Carlsson bokförlag 2023
Medverkande från Göteborgs universitet:
Henrik Alexandersson, arkeolog och maritimforskare, Institutionen för historiska studier
Martin Berntson, religionsvetare och historiker, Institutionen för litteratur, idéhistoria, religion
Thomas Ekholm, historiker, Institutionen för historiska studier
Jenny Högström Berntson, projektsamordnare för Centrum för kritiska kulturarvsstudier och redaktör för boken
Eva Maria Jernsand, forskare i marknadsföring, Företagsekonomiska institutionen, Handelshögskolan vid Göteborgs universitet
Helena Kraff, forskare inom design och turism, Konstnärliga fakulteten
Eva Knuts, etnolog, Institutionen för kulturvetenskaper
Anne Lindqvist, kostekonom, administratör Mötesservice
Victor Lindqvist, studerande Ämneslärarprogrammet
Lena Larsson Lovén, antikvetare, Institutionen för historiska studier
Lena Mossberg, marknadsförare och turismforskare, Handelshögskolan vid Göteborgs universitet
Karl-Johan Nylén, kommunikatör på Centrum för hav och samhälle och Institutionen för marina vetenskaper, samt redaktör för gu.se/havet
Maria Persson, arkeolog och kulturarvsforskare, Institutionen för historiska studier
Anita Synnestvedt, arkeolog och kulturarvsforskare, Institutionen för historiska studier