University of Gothenburg
Image
En bild på programledarna Sofia Calderon och Rasmus Persson
Programledarna Sofia Calderon och Rasmus Persson pratar med forskare och psykologer om olika psykologiska fenomen.
Photo: Karl Persson
Breadcrumb

Förnuft och känslor

De flesta vet på en rationell nivå vad som är rätt och fel att göra och säga. Trots det är vi ganska ofta ganska kassa som personer. Både i relation till individer runt oss men även på samhällsnivå. I Förnuft och känslor pratar programledarna Sofia Calderon och Rasmus Persson med forskare och psykologer om varför folk håller på som de gör och mår som de gör.

1. De lyckliga jäklarna

Vi pratar med forskaren Pär Bjälkebring om lycka. Rasmus undrar varför en negativ kommentar förstör hela hans helg. Varför är vi sådana pessimister egentligen och varför kan vi inte bara få känna oss lyckliga? Eller är det ens så viktigt att vara lycklig? Och kan man välja glädje, eller hur gör man för att nå sin egen lycka? Och så pratar vi om att vissa helt enkelt är födda till att bli mer lyckliga. De jäklarna. Vi konstaterar att vi som människor mest hela tiden är fullständigt otacksamma och strävar efter idealbilder från exceptionella förebilder.
Lyssna på avsnittet här:

2. Du kanske borde prata med någon

”Det bästa utfallet av ett psykologmöte är när jag känner mig tung och klienten känner sig lättad. Och eftersom det inte är mitt problem, kopplat till mitt liv, så kommer jag med tiden känna mig lättare igen. Till slut är båda lättare”. Avsnittet gästas av psykolog Anders Wellsmo som även han får höra ”du kanske borde prata med någon”. Men då är det från hans barn, ironiskt. Många har sagt det, många har fått höra det. Var tar man vägen om man behöver hjälp? Och vad är ens ett så kallat psykologiskt problem? Vi pratar om ansvaret som vän och familj att hantera när någon mår dåligt. Och om varför lycka är överskattat och värdet av det personliga mötet.
Lyssna på avsnittet här:

3. Gammal är äldst

Hur stabil är vår personlighet egentligen? Vi pratar med psykologiforskaren Anne Ingeborg Berg om personlighet över livsspannet. När vi är unga förväntas vi att utvecklas och ändra på oss mest hela tiden. Men redan när vi når 40-årsåldern börjar det kännas lite jobbigt för omgivningen att vi ändrar på oss och vi är i en kris. När vi blir ännu äldre talas det inte ens längre i termer av utveckling och kriser. Folk tycker bara att vi blivit lite konstiga, tillbakadragna, inte som innan. Vi kommer in på ålderism, olika typer av personlighet, och det positiva som händer med vår person när vi blir äldre.
Lyssna på avsnittet här: 

Redaktion


Programledare: Sofia Calderon och Rasmus Persson
Producenter: Sofia Calderon och Andreas Segerberg
Ljud och klipp: Bjarne Sjöström
Musik: Karl Ask

Podden finansieras av Stiftelsen Gustaf Adolf Bratts föreläsningsfond och spelas in vid Psykologiska institutionen vid Göteborgs universitet.

Omslagsbild för podcasten Förnuft och känslor
Photo: Karl Persson