Image
Foto från mötet på KI kring hälsokrisnätverk
Foto från nätverksmötet för hälsokriser 5 december 2023, hos Centrum för hälsokriser vid KI i Stockholm
Photo: Åsa Svensson
Breadcrumb

Nytt nationellt nätverk för hälsokriser stärker svensk beredskap

Published

Centrum för katastrofmedicin CKM vid Göteborgs universitet kommer ingå i ett nytt nationellt nätverk för hälsokriser. Det är Centrum för Hälsokriser vid Karolinska Institutet som samlar universitet och högskolor i ett nätverk för att tillsammans utveckla den interdisciplinära kompetens som behövs för frågor som rör hälsokriser.

Centrum för hälsokriser fick via ett regleringsbrev från Regering i uppdrag att genomföra insatser för att stödja och öka samarbetet mellan universitet och högskolor i deras arbete inom hälsokriser. Genom det nya nationella nätverket vill man bidra till att samhället blir bättre förberett för många olika framtida hälsokriser. Nätverket kommer att aktiveras vid kristider, men självklart även samarbeta mellan kriserna för att öka Sveriges beredskap.

Som ett led i detta arbete har man nyligen gjort en kartläggning över vilka verksamheter som bedriver arbete inom hälsokriser och vilka kompetenser som finns på svenska lärosäten. I december förra årets träffades experter från 15 olika lärosäten för att bilda det nya nätverket. Eric Carlström var en av experterna som deltog vid mötet. Han representerade Göteborgs universitet och är professor i vårdvetenskap och forskar inom områdena health och crisis management, han ingår även i Centrum för katastrofmedicin CKM vid Göteborgs universitet.

Image
Eric Carlström, professor i vårdvetenskap med inriktning mot ledarskap och vårdorganisation. Han forskar inom områdena health oc
Eric Carlström, professor i vårdvetenskap med inriktning mot ledarskap och vårdorganisation. Han forskar inom områdena health och crisis management.
Photo: Malin Arnesson

Vad är de viktigaste uppgifterna för nätverket?

– Nätverket kommer kunna hjälpa oss att lyfta fram de bästa
resurserna från landets olika lärosäten när det gäller kunskapsområden som berör hälsokriser. Det är lätt att tänka på pandemier här, med detta berör i lika hög grad andra hot som påverkar oss. Det skulle kunna vara vår förmåga att klara kyla eller långvariga värmeböljor, vattenföroreningar efter översvämningar, större kemolyckor, explosioner, större olyckor och skador vid väpnade konflikter, säger Eric Carlström.

Men det kan också handla om organisation och logistik för att hantera större händelser, menar han. Som till exempel metoder för evakuering av sjukhus och ”surge capacity” det vill säga hur vi kan resurssätta delar av samhället som inte räknas in i hälso- och sjukvårdssektorn, när behoven övergår våra förmågor. 

Kunskap, teknik och logistisk från samhällets alla utposter

– Vid mötet samlades ett axplock av specialkunskaper inom området. Där fanns exempelvis tekniker, samhällsvetare, medicinare, vårdvetare, logistiker och pedagoger representerade. Varje sådant huvudområde är uppdelat i ett stort antal specialområden vilket blev uppenbart vid mötet. En gemensam samtalsövning av ett krisscenario illustrerade också de många olika kunskaper som fanns samlade runt bordet och den potential som universitet i samverkan kan bli.

Centrum för katastrofmedicin CKM har ett flertal medarbetare som har omfattande forskning på områden som är av betydelse vid nationella, risker, hot och händelser. Vad kan CKM bidra med för nätverket?

– Centrumets inriktning mot totalförsvar innefattar mellanorganisatorisk samverkan vid kriser, trauman, krigsskador, logistik, triage, etik, övningstekniker, stabsarbete och surge capacity, där vi står för internationell forskning i framkant, säger Eric Carlström.
 

Ytterligare fyra experter från Göteborgs universitet, alla forskare vid CKM som ingår i nätverket:

  • Albert Gyllencreutz Castellheim, docent och universitetslektor vid institutionen för kliniska vetenskaper, överläkare på Sahlgrenska sjukhuset
  • Karen Da Costa, doktorsexamen internationella studier, universitetslektor i mänskliga rättigheter, Institutionen för globala studier.
  • Yohan Robinson, föreståndare för Centrum för katastrofmedicin, avdelningschef totalförsvarsavdelning vid Försvarsmedicincentrum Göteborg.
  • Fabian Taube, docent i experimentell arbets- och miljömedicin, adjungerad lektor vid Institutionen för medicin, medicinsk forskningsrådgivare vid Försvarsmedicincentrum Göteborg

Text: Susanne Lj Westergren

MER INFORMATION

Mer om Centrum för hälsokriser vid Karolinska institutet

Läs nyheten på KI - Grunden lagd för ett nätverk med hälsokrisexpertis på svenska lärosäten

Hälsokrisnätverket: organisation och framtidsperspektiv

  • • Centrum för hälsokriser kommer att koordinera nätverket och bidra med externa rapporter, inbjudningar till event, utbildningar, utlysningar att söka bidrag mm
  • • Mellan kriserna kommer man bl.a att arbete för att öka beredskapen, dela med sig av forskningsrön och deras betydelse för förändring i samhället, överbrygga utbildningsluckor, jobba med policyfrågor, samverka med statliga myndigheter, regioner, kommuner och även internationellt
  • • Om en hälsokris inträffar, i Sverige eller globalt, kommer nätverket att aktiveras

Mer om Centrum för katastrofmedicin vid Göteborgs universitet