Image
Ölsorter för alla smaker
Ölsorter för alla smaker
Photo: Pexels
Breadcrumb

Svenskt hantverksöl: föredrag och ölprovning

Forskning
Hållbarhet & miljö
Kultur & språk
Samhälle & ekonomi

Ett föredrag om kreativt entreprenörskap och platsens och de sociala relationernas betydelse för mat- och dryckesarvet. Detta är också uppstarten på den lokala oktoberfesten som äger rum på Rydals herrgård i samarbete med Hemgårdens bryggeri. Efter föredraget är alla välkomna att följa med till Herrgården för att få en presentation av Hemgårdens öl och delta i ölprovning.

Föreläsning,
Invigning
Date
11 Oct 2024
Time
15:30 - 17:00
Location
Rydals museum (Boråsvägen 237, Gamla fabriken, Rydal) och därefter Rydals Herrgård, Marks kommun

Participants
Annelie Sjölander-Lindqvist, antropolog, Institutionen för globala studier och Centrum för kritiska kulturarvsstudier, och del av forskarnätverket #matarv, Göteborgs universitet.
Good to know
Detta event är kopplat till de två utställningarna Mat: Mer än en måltid och Nybyggaren på Rydals museum.
Organizer
#matarv, Centrum för kritiska kulturarvsstudier, Kulturarvsakademin och Centrum för turism vid Göteborgs universitet, Rydals museum, Hemgårdens bryggeri och Rydals herrgård

Hantverksölen, producerade av mikrobryggerier, småbryggerier och hantverksölsbryggerier, har idag sin självklara plats på Systembolagets hyllor, i restaurangernas och pubarnas dryckesutbud, och på middagsbordet. Vi dricker de jästa dryckerna alkoholfria, som folköl och som starköl till den grillade köttbiten, finhamburgaren och till chipsen och jordnötterna. Hantverksölet har funnit sin väg till våra hjärtan, det lockar oss med sina smaker, etiketternas grafiska och konstnärliga uttryck. Med namn som Mighty Mustafa Poppy Pale Ale, Östersund City Lager, Westerly Winds, Emigranten och andra spännande namn, tar vi del av humlearoma och maltsmaker. Att bryggarna brinner för sina öl och utforskar vad öl kan vara och kan bli vittnar om kärlek till öl, men vittnar också om andra drivkrafter. Den lokala anknytningen – platserna och landskapet, kulturarvet och de sociala relationerna – utgör en viktig inspiration för den småskaliga traditionsanknutna bryggerinäringen. Medan amerikansk pale ale må vara en inspirationskälla så spelar lokala traditioner och mytologi, natur och sociala nätverk ännu större roll.

Möt forskaren

Annelie Sjölander-Lindqvist är docent i socialantropologi och biträdande föreståndare för Centrum för kritiska kulturarvsstudier vid Göteborgs universitet med ett stort intresse för gastronomi som kulturarv och dess betydelse för hållbara livsmedelssystem och hållbar utveckling. Hon var projektledare för ett europeiskt projekt om gastronomi, kreativt entreprenörskap och landsbygdsutveckling och medverkar idag i ett forskningsprojekt som fokuserar på Jämtland Härjedalen och förutsättningar för att utveckla lokala livsmedelssystem.

Annelie Sjölander-Lindqvist
Annelie Sjölander-Lindqvist
Photo: Inez Lindqvist