Image
Photo: Evelina Rönnbäck
Breadcrumb

Rättigheter i omställningens tid: MR-dagarna 2024

Published

Vill du ta del av nya metoder och verktyg för arbete med mänskliga rättigheter i civilsamhället, på myndigheter och i näringslivet? Mänskliga Rättighetsdagarna är Nordens största forum för mänskliga rättigheter. Varje år möts tusentals besökare för att utveckla sin kompetens inom rättvisefrågor lokalt, regionalt och globalt.

Samhällsvetenskapliga fakulteten är en av medarrangörerna till forumet, som i år hålls den 14-15 november i Sara kulturhus i Skellefteå. Forskare från olika institutioner på fakulteten deltar med flera programpunkter på årets tema: Rättigheter i omställningens tid.

Image
Peter Johansson är lärare och forskare i mänskliga rättigheter.
Photo: Gunnar Jönsson

Peter Johansson, lärare och forskare i mänskliga rättigheter, modererar seminariet "Omställning eller anpassning i Sápmi".

– Klimatförändringar ökar behovet av en grön omställning, men kommersiella krafter använder ofta detta för att rättfärdiga exploatering av kritiska mineraler, ofta på urfolks landområden. I det här seminariet frågar vi oss hur den gröna omställningen kan beakta både global ekologisk hållbarhet och urfolks rättigheter, säger Peter Johansson.

Fakultetens övriga programpunkter handlar om hur Ukrainas motståndskraft kan stärkas genom utbildning i mänskliga rättigheter, konsultation av samerna under Sveriges gröna omställning, och hur kulturjournalistik kan främja mediernas språkliga och kulturella mångfald.

Image
Camille Parguel samordnar fakultetens arbete med MR-dagarna.

Camille Parguel, doktorand vid Institutionen för globala studier, samordnar fakultetens arbete med MR-dagarna.

– Mänskliga rättigheter är en viktig del av forskningen vid Göteborgs universitet. För oss är det en fantastisk möjlighet att delta i organiseringen av ett storskaligt forum som MR-dagarna eftersom det bidrar till att skapa en dialog mellan vår forskning och det arbete som utförs av yrkesverksamma inom mänskliga rättigheter och den bredare allmänheten, säger hon.
 
–  Fakulteten erbjuder också utbildning i mänskliga rättigheter på avancerad nivå i flera olika masterprogram. Som huvudarrangör är vi angelägna om att skapa en plats där människorättsstudenter kan bredda sina horisonter och nätverka med aktivister, företag eller offentliganställda som arbetar med människorättsfrågor.

Studievägledare och studenter från fakultetens utbildningar inom mänskliga rättigheter kommer att vara på plats i universitets monter. Tveka inte att prata med dem om du har några frågor, eller vill veta mer om studier och forskning inom mänskliga rättigheter vid Göteborgs universitet.