Breadcrumb

Stort banbrytande forskningsprojekt om personcentrerad vård inom kommunal verksamhet lanserat i Helsingborgs stad

Published

Sveriges kanske största forskningsprojekt om personcentrerad vård inom äldreomsorg, kommunal hälso- och sjukvård och funktionsstöd har nu sjösatts i Helsingborg av GPCC i samverkan med Helsingborgs stad. 4 000 medarbetare och 120 chefer som arbetar med 6 500 kunder omfattas. Alla medarbetare ska gå en kort on-linekurs om personcentrerad vård och omsorg varpå effekterna av denna utbildningsinsats ska utvärderas ur både personal- och brukarperspektiv.

Kunskapen om hur kommunal vård och omsorg blir mer personcentrerad, och hur detta kan utvärderas, är idag mycket begränsad. Men Helsingborgs stad ska nu utbilda all sin vård- och omsorgspersonal i personcentrerad vård genom en webbutbildning med efterföljande diskussion, för att bygga en förståelse och samsyn kring personcentrerad vård hos chefer och medarbetare på alla nivåer inom förvaltningen. Det är 4 000 medarbetare och 120 chefer som arbetar med 6 500 kunder som omfattas. GPCC kommer att studera utbildningsinsatsen, med avsikten att följa hur den implementeras, och vad den innebär för ledare och personal inom organisationen, samt för patienter och brukare i kommunens verksamheter.

Kort on-linekurs ska utvärderas ur personal- och brukarperspektiv

Det är en kort on-linekurs om personcentrerad vård och omsorg som alla medarbetare ska gå, varpå effekterna av denna utbildningsinsats ska utvärderas ur både personal- och brukarperspektiv. On-linekursen, som heter Steg för steg till en personcentrerad nära vård, har tagits fram av Hans-Inge Persson, tidigare ledamot i GPCC:s Personråd för patienter och närstående.

Men kan en ganska enkel onlinekurs på 2–3 timmar och en e-handbok med arbetsuppgifter och inspirationstexter för en termins arbete vid veckoträffar eller arbetsplatsträffar vara ett instrument i övergången till en personcentrerad nära vård? Enligt Hans-Inge Persson bygger det på att mellancheferna håller i gång diskussionerna på ovannämnda träffar och håller grytan kokande under nästan ett år.

– Jag fungerar som deras back-up, förklarar Hans-Inge. De kan höra av sig till mig med alla frågeställningar som kan tänkas komma upp.

Engagemang bygger på personlig erfarenhet

Hans-Inge hoppas få uppleva att personalen utvecklas mot att arbeta personcentrerat och att se brukaren eller kunden som en livs levande människa. Han har de senaste 10 åren verkat som något av en missionär i Sverige för ett införande av personcentrerad vård. Hans stora engagemang bygger på hans personliga erfarenheter av att ha följt verksamheten vid två av klinikerna på Skånes universitetssjukhus i Lund, där hans fru, Christina Persson, vårdades under tre månader fram till sin död 2015. Hans-Inge delar i on-lineutbildningen med sig av sina dagboksanteckningar från den tiden och bjuder in till reflektion.

Forskningen presenterades för positiva politiker

Den 22 oktober redovisades projektet för vård- och omsorgsnämndens politiker i Helsingborgs stad. Hans-Inge Persson presenterade on-linekursen och kommunens utvecklingsledare Malin Remmerfors och Marina Forssberg berättade om hur kursen hade genomförts, och att chefer och medarbetare hade tagit emot den väl. Hanna Gyllensten, docent och forskare från GPCC, redogjorde för hur man forskningsmässigt skulle följa utbildningen och inte minst dess betydelse för de 30 000 kommuninvånare, som kommer att möta den utbildade omsorgspersonalen.

Forskningen syftar till att utveckla metoder för att utvärdera personcentrerad vård i kommunal vård och omsorg, och att undersöka om och hur utbildningsinsatsen påverkar personcentreringen i kommunal vård och omsorg. Bland annat kommer en enkät skickas ut till 1 000 slumpvis utvalda kommuninvånare som får äldreomsorg.

– I beskrivningen av själva utbildningsinsatsen så är ju kursen starten, men de i Helsingborg har tryckt mycket på de efterföljande diskussionerna också, och att de ska formulera och skriva ner strategier för vars och ens individuella implementering och för hur det ska implementeras i den egna lokala verksamheten, berättar forskningsledare Hanna Gyllensten.