Forskningsinitiering och kunskapsöversikter
Utlysning av anslag för kunskapsöversikter och forskningsinitiering. Centrum för Global HRM utlyser härmed medel för kunskapsöversikter och forskningsinitiering
Centrum för Global HRM utlyser härmed medel för kunskapsöversikter och forskningsinitiering
Kunskapsöversikter
En kunskapsöversikt skall skrivas i första hand för personer utanför akademin och skall ge en översikt över ett valt fenomen, t ex ett aktuellt begrepp, lagstiftning eller yrkespraktik. En kunskapsöversikt skall översiktligt sammanfatta relevant forskning och annan väsentlig kunskap inom området. Ett riktmärke för en kunskapsöversikt är mellan 3000 - 6000 ord där tabeller, figurer och bilder med fördel kan användas som illustration och där det tydligt anges tillförlitliga källor för vidare läsning. Kunskapsöversikterna skall vara kopplade till minst ett av följande områden
- Arbetsmiljö och välbefinnande
- HR och digitalisering
- Organisering av HR-funktionen och personalarbete
- Kompetensförsörjning
- Ledarskap och medarbetarskap
Den 31 augusti 2025 är deadline för ett första utkast av kunskapsöversikten och kunskapsöversikten skall sedan efter granskning och godkännande publiceras som en CGHRM-rapport under fjärde kvartalet 2025. Kunskapsöversikterna kan skrivas på svenska eller engelska.
Forskningsinitiering
Här kan medel sökas för att komma igång med relevant forskning som kan avse arbete med att ta fram forskningsansökningar, genomföra förstudier, etablering av forskningsnätverk och liknande.
Ansökningar inom området forskningsinitiering skall vara kopplade till minst ett av följande områden och skall inkludera dialog med företrädare för CGHRM:
- HR och digitalisering
- Organisering av HR-funktionen och personalarbete
- Kompetensförsörjning
- Ledarskap och medarbetarskap
Generell information
Totalt avsätts 300.000 kronor för denna utlysning som inkluderar båda områdena. En ansökan kan erhålla maximalt 100.000 kronor som skall täcka projektomkostnader, lön, löneomkostnader och ev overhead. Medlen skall användas under 2025. Bifallna projekt med koppling till forskningsinitiering behöver slutredovisas på ca 2 sidor senast den 31 mars 2026.
Den som skickar in ansökan skall vara den som skall vara ansvarig projektledare. Denne person skall vara verksam vid ett lärosäte i Sverige och inneha en doktorsexamen.
- En ansökan skall innehålla en projektsammanfattning som innehåller syfte, genomförande, tidplan, budget med ansökt belopp och förväntat resultat som inkluderar spridning utanför vetenskapssamhället på totalt max 1200 ord.
- En kortfattad CV på max 2 sidor som redogör för ansökan relevanta meriter och publikationer för den som anges som ansvarig projektledare.
- Intyg från chef, motsvarande, som accepterar att vara medelsförvaltare och de ansökande personer kan ges möjlighet att genomföra projektet om det blir beviljat.
Ansökningar kan skrivas på svenska eller engelska. Deadline för ansökningar är den 15 december 2024 och ansökningarna skall skickas in i pdf-format till cghrm@gu.se
I beslutsprocessen kommer vetenskaplig kvalitet, praktisk relevans inom HRM-området och den ansökandes kompetens för projektets ifråga användas som beslutskriterier. Beslut om anslag meddelas senast den 15 januari 2025.
Välkommen med er ansökan!
Vänliga hälsningar
Stefan Tengblad
Föreståndare, Centrum för Global HRM