Experter: Idrott, hälsa och kost
Vid Utbildningsvetenskapliga fakulteten finns experter som kan kommentera frågor som rör idrott, hälsa och kost. Kontakta redaktören om du inte hittar den expertis du söker!
Fysisk aktivitet
Fysisk aktivitet och skolan som hälsofrämjande arena
Beatrix Algurén forskar bland annat om skolan som en hälsofrämjande arena utifrån ett biopsykosocialt-ekologiskt perspektiv. Hälsopromotiva principer som till exempel KASAM, delaktighet, empowerment, inter-sektoriellt samarbete, systemtänkande och hållbarhet guidar hennes forskning. Studier om processer för ökat välbefinnandet tar oftast utgångspunkt i rörelse, utveckling av motoriska färdigheter, physical literacy och motivation till livslång fysisk aktivitet. Idrotten som hälsofrämjande arena men också byggda och naturliga miljöer för fysisk aktivitet är andra forskningsintressen.
Beatrix Algurén, docent i idrottsvetenskap, telefon: 0766-18 42 18, e-post: beatrix.alguren@gu.se
Fysisk aktivitet och stillasittande hos barn och ungdomar
Andreas Fröberg forskar om fysisk aktivitet, stillasittande och hälsofrämjande arbete för barn och ungdomar. Läs ett forskarporträtt om honom här.
Andreas Fröberg, universitetslektor i idrottsvetenskap, telefon: 0737-227026, e-post: andreas.froberg@gu.se
Fysisk aktivitet och mätmetoder
Daniel Arvidsson forskar om fysisk aktivitet och hälsa bland unga och vuxna. Han är också expert på mätmetoder av fysisk aktivitet.
Daniel Arvidsson, docent i folkhälsovetenskap, universitetslektor i kostvetenskap, telefon: 0707-444164, e-post: daniel.arvidsson@gu.se
Idrott och sport
Vägen till världstoppen
Astrid Schubring forskar om idrottares väg till den absoluta världstoppen. Hon har på nära håll följt idrottares satsning inför OS och VM. Hennes forskning visar att idrottare tar stora hälsomässiga risker för att kvalificera sig till mästerskapen, men också att det finns de som hittar rätt balans mellan att tänja på gränserna och ta hand om sin fysiska och mentala hälsa.
Astrid Schubring, universitetslektor i idrottsvetenskap, telefon: 031-786 42 21, e-post: astrid.schubring@gu.se
Skador vid löpning
Jonatan Jungmalm forskar om skaderisker och förebyggande åtgärder vid löpning: I sin avhandling undersökte han skador inom långdistanslöpning hos motionärer.
Jonatan Jungmalm, forskare vid Institutionen för kost- och idrottsvetenskap, telefon: 0766-18 24 31, e-post: jonatan.jungmalm@gu.se
Tränarskap och färdighetsutveckling inom idrott
Pär Rylander forskar och undervisar om ledar-/tränarskap inom idrott. Tillsammans med forskare från Chalmers är han även involverad i ett projekt om bollkänsla och om den går att mäta.
Pär Rylander, universitetslektor i idrottsvetenskap, telefon: 031–786 2099, 070–221 0753, e-post: par.rylander@gu.se
Fysiska matchkrav
Dan Fransson forskar om fysiska matchkrav och återhämtningsprofiler hos fotbollsspelare på elitnivå utifrån ett individuellt perspektiv. Han bedriver också forskning inom andra lagidrotter med fysisk och fysiologisk inriktning.
Dan Fransson, universitetslektor i idrottsvetenskap, telefon: 0793-320535, e-post: dan.fransson@gu.se
Idrott och hälsa i skolan
Idrott och hälsa
Astrid Schubring forskar om skolämnet idrott och hälsa, kroppsideal, ungdomsidrott, hälsa och karriärutveckling inom elitidrott.
Astrid Schubring, docent i idrottsvetenskap, telefon: 031-786 4221, e-post: astrid.schubring@gu.se
Kost och matvanor
Matvanor och hälsa
Christel Larsson forskar om matvanor och hälsa framförallt bland barn och ungdomar. Hon har exempelvis genomfört studier som syftar till att främja goda matvanor och fysisk aktivitet för att bidra till välmående och hälsa samt studier om ungas intag av vegetarisk kost. Hon är en av redaktörerna för Näringslära för högskolan (Liber 2021).
Christel Larsson, professor i kostvetenskap, telefon: 0709-116519, e-post: christel.larsson@gu.se
Hälsofrämjande kostvanor
Christina Berg forskar om vad som påverkar människors livsmedelsval och kostvanor, samt hur man kan arbeta med hälsofrämjande kostvanor. Hon är en av redaktörerna för Näringslära för högskolan (Liber 2021).
Christina Berg, professor i kostvetenskap, telefon: 0709-587299, e-post: christina.berg@ped.gu.se
Vår upplevelse av kost och måltider
Mia Prim forskar om måltidsupplevelse och om hur våra sinnen fungerar och påverkar vår upplevelse av mat. Hon har tidigare bland annat lett forskningsprojekt om förbättrad måltidsupplevelse i skolan.
Mia Prim, universitetslektor i kostvetenskap, Fil dr. Måltidskunskap, telefon: 0766 - 18 39 30, e-post: mia.prim@gu.se