Du behöver vara doktorand eller disputerad forskare och ha en forskningsplan som är relaterad till vår data. Du behöver även vara affilierad med ett lärosäte som följer GDPR-förordningen.
Du ansöker genom att skicka in ett ifyllt användaravtal, forskningsplan och en skräddarsydd variabellista till ugu@ped.gu.se. Användaravtalet och variabellistan finner du här.
Utlämning till doktorander sker kostnadsfritt. Däremot tillkommer en startavgift på 5000 SEK för forskare. Kostnaden täcker handläggningen av ansökan och sammanställningen av data, samt initialt datastöd.
Vi rekommenderar alltid att du fyller i en etikansökan för ditt projekt. Dock har vi en fråga "Tänk på hur det har varit både i och utanför skolan!" som kan omfatta känsliga personuppgifter. Om du begär ut den enkätfrågan kommer ett godkännande från Etikprövningsmyndigheten att krävas.
Tyvärr inte. Varken enkäter eller registerdata delas ut i sin helhet. Detta då vår säkerhetsklassning (klass 3) innebär att data hanteras på ett tryggt och säkert sätt. I ett led att säkerställa detta vill vi att du i ansökan noga väljer ut dina variabler och listar de i vår variabellista. Denna avskalning ska reflektera medskickad forskningsplan.
För att underlätta val av enkätfrågor har vi tagit fram rapporter som tematiskt illustrerar våra enkätfrågor. Dessa finns att läsa under "Rapporter" för respektive kohort. Variabelförteckningen hittar du i våra kodböcker.
Det är alltså inte möjligt att få tillgång till hela kohorter eller enkäter.
Vi refererar huvudsakligen till SCBs bortfallsanalyser för information om kalibreringsvikter för respektive kohort.
Generellt sätt används variablerna "kön, vårdnadshavarens födelseland, huvudman, betyg, provresultat och skolstorlek" för viktning hos SCB innan data lämnas till oss. Vi saknar bakgrundsvariabler som kännetecknar vårdnadshavarens födelseland, men vi har kategoriserade variabler på kontinentbasis.
Vi rekommenderar att du aktiverar viktvariablerna där de är tillgängliga, men för vissa kohorter (från och med 1992) är de avgörande och bör användas.
Om du vill analysera de kognitiva testerna/enkätsvar för årskurs 6 (eller årskurs 9, 10 och 12) ska du använda Normweight (som räknar till antalet svarande) eller QS6weight (som räknar till svenska populationen).
Om du vill analysera skoladministrativa data eller betyg ska du använda RS6weight (som räknar till antalet kvarvarande i urvalet vid årskurs 6).
Vid analys av föräldraenkäten ska du använda Qp6weight som räknar upp till den svenska populationen.