Göteborgs universitet
Länkstig

Utlämning av UGU-data

Hur får man tillgång till UGU-data? Kontaktinformation, allmän information om utlämnandeprocessen och ansökningsformulär finns på sidan.

Om UGU datamaterialet

Datamaterialet inom UGU-projektet utgör en värdefull resurs för forskarsamhället och för utbildningen av studenter på olika nivåer. Data är tillgängliga mot förfrågan för forskare och doktorander vid svenska och utländska universitet och högskolor. Vissa restriktioner finns för leverans till länder utanför EU.

Förfrågan

Förfrågningar om materialet görs genom att kontakta dataansvarig via mejl. Utlämning av data sker efter en formell förfrågan genom att fylla i ett användaravtal. Förfrågan, förutsatt att alla dokument är bifogade, följs av ett personligt möte (online eller fysiskt). Till avtalet ska bifogas en beskrivning av projektet samt en förteckning över önskade variabler. Enligt praxis delas inte all data ut, utan vi hänvisar till våra kodböcker för en mer detaljerad och avgränsad variabellista som speglar ditt specifika forskningsprojekt. 

Villkor

Data får endast användas i det projekt som ligger till grund för beställningen.

Beställaren förbinder sig, att i publikationer där UGU-data används referera till: Härnqvist, K. (2000). Evaluation through follow-up. A longitudinal program for studying education and career development. I C.-G. Janson (Red.), Seven Swedish longitudinal studies in behavioral science (s. 76-114). Stockholm: Forskningsrådsnämnden.

Ett exemplar av samtliga publikationer och konferensbidrag som baseras på utlämnade data skall skickas till UGU-projektet. I samband med publicering ska ni även skicka ett mejl med uppgifter om referensen.

Epost: ugu@ped.gu.se

Göteborgs universitet, Institutionen för pedagogik och specialpedagogik
UGU-projektet
Box 300, SE 405 30 Göteborg

SCB

I de fall projektet behöver data från andra källor t.ex. registerdata från SCB kommer utlämnandet ske på följande sätt.

När Göteborgs universitet godkänt förfrågan skickas förfrågan och projektbeskrivning till SCB för sekretessprövning.

Finner SCB efter sekretessprövning att data kan lämnas ut levereras data via Microdata Online Access - systemet för extern åtkomst till mikrodata på SCB.

Kostnader

Göteborgs universitet: Vi har en startavgift på 5000 SEK som täcker handläggningen av ansökan och initialt stöd i datahanteringen. Doktorander kan ta del av data utan kostnad.

GOLD - Gothenburg Educational Longitudinal Database

Sedan 2000-talet inköptes register-data  inom skolsektorn av UGUs forskningsmiljö och UGUs arbetsgrupp har sedan dess ansvarat för utlämningen av GOLD-data till forskare på Göteborgs universitet. För mer information om databasens innehåll besök vår hemsida GOLD.

För att kunna ta del av GOLD-data behöver du vara: 

  • Forskande personal. 
  • Forskare/affilierad forskare på Göteborgs universitet.
  • Verksam i ett land/myndighet som hanterar personuppgifter i enlighet med dataskyddsförordningen GDPR.

Om du uppfyller ovanstående krav och är intresserad av att beställa GOLD-data, vänligen kontakta UGU-gruppen för att få en ansökningsblankett. 

Epost: ugu@ped.gu.se