Breadcrumb

Annas vision är hälsosamma offentliga måltider

– Jag vill sätta fokus på den offentliga måltidssektorn som viktig aktör när det gäller att bidra till mer hälsosamma och hållbara matvanor. Att måltiderna i skolan och alla andra offentliga institutioner ska fortsätta hålla hög kvalitet, smaka gott och bidra till god gemenskap i en värld där vi möter stora utmaningar, säger Anna Post, universitetslektor i kostvetenskap.

Innan Anna började på Institutionen för kost-och idrottsvetenskap läste hon kostekonomprogrammet 1996–1998 och därefter kurser i livsmedelskemi, humanekologi, religionshistoria och etnologi.

– Därefter antogs jag till forskarutbildning på institutionen 2003 (som då hette institutionen för Hushållsvetenskap). Innan dess jobbade jag som biträdande restaurangchef på restaurang Andrum som var en av Göteborgs första restauranger med helt vegetariskt utbud. Jag fick göra allt från att arbetsleda och sköta den dagliga verksamheten till att hoppa in där vi var kort om personal, dvs sköta kassan, diska och städa.

Två forskningsprojekt

Just nu arbetar hon i två projekt.

– Dels i projektet Måltidsutveckling i skolmåltiden – hälsosamma klimatanpassade skolluncher med Järnmodulen (finansierat av Kampradstiftelsen) där syftet är att optimera recept och menyer för skolluncher där sammansättningen görs utifrån matgästernas näringsbehov, med fokus på järnnutrition, klimatpåverkan, smaklighet och acceptans.

– Men jag jobbar även i EU-finansierade projektet StratKIT+ där vi tagit fram och testat” Verktygslådan för hållbara offentliga måltider” (översatt till 10 olika språk), som bidrar till implementeringen av hälsosamma och hållbara offentliga måltider inom Östersjöregionen.

Intresset startade

Intresset för forskningsområdet startade under de tidiga studierna.

– Jag skrev min avhandling om storhushållens miljöarbete. För 20 år sedan handlade det främst om användningen av ekologiska livsmedel, men utvecklades sedan till att omfatta många delar av det vi förknippar med arbete för hållbar utveckling.

– Jag har varit intresserad av offentliga måltider sedan mina tidiga studier. De har ofta ett oförtjänt dåligt rykte och får sällan visa sin potential som viktig resurs. Trots detta är de offentliga storhushållen en självklar institution inom det svenska samhället och inspirerar andra länder. Många offentliga storhushåll är idag drivande i kommunernas klimatarbete; det tycker jag är intressant

En arbetsdag

En vanlig arbetsdag ser olika ut.

– Det beror på uppgift och om jag sitter på IKI eller jobbar hemifrån. Jag lägger alltid upp en veckoplanering där jag lägger in alla timmar som jag behöver göra i projekt, uppdrag, forskning och undervisning. Jag börjar dagen med att stämma av mina arbetsuppgifter och kolla mina mejl.

– Varje arbetsdag avslutar med att stämma av vad jag ska göra nästa dag, så det inte finns lösa trådar. Sedan jobbar jag på under dagen fram till 17:30-tiden med avbrott för lunch. Just nu har jag avslutat en undervisningsperiod och ska fokusera mer på manusarbete. Att schemalägga min tid och hålla mig till planeringen är A och O. Om uppgifter inte ligger i Outlook blir de inte gjorda!

Det bästa med jobbet är variationen mellan olika arbetsuppgifter, säger Anna.

– Men också att jag hela tiden får (och behöver) lära mig nya saker. Jag tycker om att träffa studenter och trevliga arbetskamrater. Dessutom är det bra att jag i perioder kan jobba platsoberoende, bara det finns internet. Det som är utmanande är att hinna med allt jag vill göra. Att hitta balans mellan jobb och fritid, men jag blir bättre på detta.

Text: Helena Svensson

Fakta

Namn:  Anna Post
Bor: på Öckerö.
Jobbar som: universitetslektor i kostvetenskap.
Gillar:  träna, läsa, odla i mitt växthus, besöka loppisar, vistas i naturen, ”skrota runt”.
Lästips/boktips: Läser gärna tjocka romaner om familjerelationer. och konflikter. Exempelvis: En lyckligare tid av Claire Lombardo.
Tittar på: mest serier och nyhetsmorgon på helgerna.  Just nu: True detective (HBO).
Lyssnar på: Just nu mycket svensk pop – typ Darin, Molly. Hammar och Miss Li. Jag gillar tystnaden också, särskilt utomhus.