University of Gothenburg
Image
Bild på journalist som skriver och håller upp mikrofoner
Breadcrumb

Pedagogen i medierna

Utbildningsvetenskapliga fakulteten förekommer flitigt i medierna. Forskare och lärare vid vår fakultet kontaktas ofta av journalister. Här är ett urval av artiklar och inslag i medierna.

Pedagogen i medierna 2024

Spionen 240624: Anställda på Pedagogen kritiska mot hanteringen av uppsägningar
Anställda på institutionen för pedagogik, lärande och kommunikation, riktar kritik mot hur ledningen har hanterat uppsägningarna av ett flertal medarbetare.

Göteborgs-Posten 240619: Hotet mot den akademiska friheten sitter i väggarna
GästkolumnEn förutsättning för akademisk frihet är att universiteten genomsyras av en norm som tillåter avvikande perspektiv. Så ser det inte alltid ut ida, skriver Anna-Karin Wyndhamn.

Vi Lärare 240618: Här samlas lärare runt forskning: "Serverad på ett silverfat"
Över 600 lärare mötte forskare inom undervisning och lärande på Lärarnas forskningskonvent i Göteborg på måndagen. Nästa år planeras två motsvarande arrangemang.

Vi Lärare 240614: Stor enkät: Så tycker lärarna om karriärtjänster
Förstelärarna gillar yrket. Men de som inte fått förtroendet till tjänsterna vill i högre grad lämna jobbet, visar en ny rapport. 

Dagens ETC 240611: Positiv trend i barns skolresultat döljer mörk baksida
Barns matematikkunskaper ökar. Men i ökningens spår har en annan trend upptäckts. Att ojämlikheten ökar mellan barn från olika socioekonomiska grupper. Och allra störst ökning bland nordiska länder uppvisar Sverige.

Altinget 240611: Förstelärarreformen har inte ökat undervisningens kvalitet
Förstelärare och lärare som fått ta del av lärarlönelyftet är mer nöjda och stannar oftare kvar i yrket. Däremot anser lärarna inte att undervisningens kvalitet har ökat. Det visar en ny rapport från IFAU.  

Ämnesläraren 240605: Forskare vill stärka djurens rätt i skolan
Lärare behöver tid och fortbildning för att kunna komplettera sin undervisning med ett etiskt förhållningssätt till djur, menar doktoranden Jonna Håkansson.
– Mycket tyder på att många lärare saknar erfarenhet av att behandla djuretiska perspektiv i skolan, säger hon.

Ämnesläraren 240604: Ny rapport: Prestationsgapet i matte bara växer
En positiv trend märks i svenska barns genomsnittliga prestation i matematik sedan 2011, men skillnaderna mellan olika skolor ökar och är nu störst i Norden, visar en ny bok.
– Socioekonomisk bakgrund får allt större betydelse för hur eleverna klarar matematiken, säger Kajsa Yang Hansen, professor vid Göteborgs universitet.

Expressen 240604: Folkutbytesteorin är en konspirationsteori
Vad som gör folkutbytesteorin till just en konspirationsteori är påståendet om att den förda politiken har förts av en illegitim, ibland dold, elit som agerat i strid med folkets egentliga vilja, skriver Christer Mattsson. 

Publikt 240531:Garaget gör det enklare att cykla till jobbet
Cykelstölder och parkeringsproblem har försvårat cykelpendlandet för anställda vid Pedagogen på Göteborgs universitet. Men i höstas fick de ett cykelgarage där de kan låsa in sina cyklar, ladda batterier och pumpa däck. ”Garaget är väldigt uppskattat”, säger ST-medlemmen Maja Bentzer.

Förskolan 240530: Forskare ser risker med digital högläsning
Fler språk kan inkluderas i förskolan med hjälp av digitala läsresurser, visar en studie av hur förskollärarna i Göteborgs stad använder appen Polyglutt. Men den automatiska uppläsningen ger litet utrymme för varierad berättarteknik och samtal med barnen.

Fokus 240529: Det förödande F:et - så påverkar det både lärare och elever
- När jag gick ut nian hade jag ettor i betyg. I dag hade det klassats som underkänt. Men det hindrade mig inte från att bli docent senare i livet. I dag hade den karriärvägen varit stängd för mig, säger Jörgen Tholin. Han är kritisk till den skarpa F-gränsen.

GP Ledare 240529: Anna-Karin Wyndhamn: Skolan måste göra upp med terapikulturen
Ordningen i skolan faller ihop samtidigt som man i klassrummet genomför ännu en omgång dialoger om hur det ”känns” när någon är dum mot en.

Universitetsläraren 240523: Universitetslärare varslas efter ekonomiska underskott
På flera lärosäten pågår processer med övertalighet och varsel av universitetslärare. Vid Högskolan Dalarna är facket mycket kritiskt både till hur ekonomin och varselprocessen skötts.

Arkitekten 240522: "Skolgårdarna är en nyckel till hållbar framtid"
En grön skolgård med många olika träd, buskar och blommor ger stora pedagogiska möjligheter, stärker den biologiska mångfalden, motverkar klimatförändringar och bidrar till barns hälsa.

Sveriges Radio Göteborg 240511: Dietistens oväntade tips inför Eurovision
Under lördagskvällen går den stora finalen av stapeln i Malmö. Men hur håller man kalorierna i schack? Dietisten Frode Slinde på Göteborgs universitet delar med sig av sina bästa tips.

Ämneslärararen 240429: Så vill han förändra kursplanen i matematik
Gör den nya kursplanen i matematik mer ämnesspecifik och skriv texterna på en hög professionell nivå, manar Ola Helenius, professor i ämnesdidaktik vid Göteborgs universitet.
– Det blir lättare att vara lärare och få till en bra undervisning när det finns tydliga ämnesramar, säger han.


SVT Nyheter 240426: Så ser hotet från högerextrema ut - splittrad rörelse och slagsmålsklubbar
På onsdagen gick maskerade personer till attack mot ett antifascistiskt möte i Gubbängen. Den högerextrema miljön - och hotet från den - har förändrats de senaste åren, menar Christer Mattsson, forskare på högerextremism vid Göteborgs universitet.

P1 Morgon 240425: Gårdagens attack mot möte södra Stockholm
En antifascistisk föreläsning som anordnades av vänsterpartiet i Enskede. Miljöpartiet och tidningen Expo attackerades av maskerade män med någon form av rökbomber. Hör Christer Mattsson, föreståndare för Segerstedtinstitutet vid Göteborgs universitet forskare inom högerextremism och våld.

Arbetet 240425: Hur tänker Göteborgs universitet när de enbart varslar kvinnor på förskollärarutbildningen?
Eftersom förskollärarutbildningen är hela universitetets angelägenhet vänder vi oss med detta öppna brev till Göteborgs universitetets rektor, skriver medarbetare på Göteborgs universitet.

Arbetet 240426: Vi har inte varslat utifrån kön utan utifrån underskott

Utan pengar finns inga andra lösningar och vi behöver ha ett rimligt helhetsperspektiv, skriver Göteborgs universitets dekan Åke Ingerman och rektor Malin Broberg i en replik.

Göteborgs-Posten 240419: De simmar med valar mitt i Göteborg
Att folk får testa på att dyka bland med virtuella valar är ett sätt att skapa havsmedvetenhet - att förstå havets inflytande på människor och vårt inflytande på havet.
- Det handlar inte bara kunskap, utan också om attityder, känslor och förståelse. Havet är ofta långt bort från oss i vardagen, men med Underwater Virtual Reality (UVR) kan man skapa en känsla av närvaro och interaktion med marina arter, säger Geraldine Fauville


Göteborgs-Posten Debatt 240417: Vi måste kunna problematisera samverkan med näringslivet i förorterna
Stat och kommun har det lagstadgade ansvaret för skolan men andra aktörer tenderar att ta över. Att stat, kommun, företag och civilsamhälle samverkar är en förutsättning för varje modern demokrati. Men grunden för denna form av samhällskontrakt måste vara att man kan problematisera och diskutera hur samverkan skall se ut.

Vi Lärare 240417: Ny mätning: Så stort är förtroendet för lärare
Svenska folket uppskattar lärarna. Men de är bekymrade över situationen i skolorna. – Det syns tydligt på graferna att när marknadsskolan infördes blev fler skeptiska och de senaste årens expansion av friskolor i kombination med mycket negativ rapportering kring dem har påverkat totalsiffran, säger Sverker Lindblad.

Bohuslänningen 240416: Lärarstudenter reagerar på våld och hot i skolan: Känns obehagligt
Ett allt hårdare klimat i klassrummet som allt oftare eskalerar i våld och hot. Samtidigt ytterst få befogenheter att göra något åt det. Lärarstudenter uttrycker en frustration över utvecklingen i skolan.

Vi Lärare 240417: Ny mätning: Så stort är förtroendet för lärare
Svenska folket uppskattar lärarna. Men de är bekymrade över situationen i skolorna. - Det är en upprättelse för det fantastiska arbete de gör utifrån förutsättningarna som de har, säger Åsa Fahlén, ordförande för Sveriges Lärare.

Göteborgs-Posten 240414: Bristande acceptans viktigt skäl till att transpersoner mår dåligt
Frågan för dagen berör inte kirurgi eller hormonbehandlingar, utan om hur vi kan göra tillvaron som transperson enklare i Sverige, genom ett lagförslag om att enklare byta juridiskt kön, skriver Live Stretmo.

Svenskt Näringsliv 240412: En bättre kursplan i matematik - förslag på process och innehåll
Ola Helenius och Linda Marie Ahl argumenterar för att göra kursplanen i matematik mer specifik.

Förskolan 240327: 27 forskare i upprop mot skärmfri förskola
Regeringens uppdrag till Skolverket – att göra utbildningen i förskolan skärmfri – riskerar att ge negativa och allvarliga konsekvenser, särskilt för barn som är i störst behov av att möta en digitaliserad värld med stöd av utbildade förskollärare och barnskötare.

Lära Stockholms stad 240314: Oönskade nakenbilder blir en chock för många.
Skolan behöver prata om digitala sexuella trakasserier bland eleverna – innan någon har drabbats. Det menar Kristina Hunehäll Berndtsson som har skrivit en avhandling i ämnet. ”Det känns konstigt att berätta att man fått ’dickpics’ om man tror att de vuxna inte ens vet vad det är.”

Göteborgs-Posten 240317: Höj statusen på utbildningen - vi behöver fler bildade förskollärare
Förutom nedskärningar, underbemanning och dålig arbetsmiljö så bidrar även förskollärares låga status till att intresset för att bli förskollärare har rasat.

Dagens Nyheter 240318: Så får du ditt barn att röra på sig
Suzanne Lundvall, professor i idrottsvetenskap vid Göteborgs universitet och tillförordnad förbundsordförande i Svenska Gymnastikförbundet, tipsar om hur du får ditt barn att röra på sig. I början av året kom larmet från idrottslärare och lärare runtom i landet om att barns rörelseförmåga har försämrats.

Vi Lärare 240320: Extra anpassningar - inget stöd för lärarna
När staten står för skolans styrdokument måste kommunerna få förutsättningar att följa dem och kunna ge eleverna det stöd de har rätt till, menar Åsa Fahlén, ordförande i Sveriges Lärare.