University of Gothenburg
Image
Författare arbetar framför datorn på en strand vid havet
Breadcrumb

Skrivarkurs: Vill du skriva en bok om havet?

Har du något viktigt att berätta om havet? Kan dina kunskaper vara intressanta för en bredare allmänhet? Vill du skriva en bok? Nu kan du få hjälp att komma igång.

Hur våra hav mår är helt avgörande för vår framtid på jorden och engagerar väldigt många människor. Forskning om havet tar också stor plats vid Göteborgs universitet, men trots spännande resultat och nya insikter når kunskapen många gånger inte ut till en bredare allmänhet.
Samtidigt upplever svenska bokförlag ett stort sug efter bredare facklitteratur och letar aktivt efter nya författare.  

Nu arrangerar Centrum för hav och samhälle en två dagars skrivarkurs för dig som är forskare eller doktorand med någon koppling till havsrelaterad verksamhet och som vill skriva för en större publik. Ditt ämne behöver inte vara naturvetenskapligt och det får gärna spänna över flera discipliner. Det viktiga är att du drivs av en längtan att berätta, att göra det komplexa begripligt på ett engagerande sätt, och att du är beredd att jobba för att vässa dina färdigheter som skribent. 

På plats som inspiratör och bollplank finns Magnus Linton, författare till en rad uppmärksammade fackböcker och med lång erfarenhet som skrivcoach för forskare och doktorander. Medverkar gör också Annika Wall och Per Adolfsson från Centrum för Hav och samhälle. Mer information om oss som håller i kursen längre ner på sidan.
Målet är att detta ska bli ett avstamp för ett längre skrivprojekt där du lyfter dina fackkunskaper utanför det akademiska skrivandets begränsningar och tar sikte på en bred publik.

VEM: Skrivarkursen är till för forskare och doktorander inom alla fakulteter vid Göteborgs universitet med kunskaper inom någon form av havsrelaterad verksamhet. 

VAR: Kursen äger rum på Kristinebergs marina forskningsstation utanför Fiskebäckskil. Kost och två övernattningar ingår. 

NÄR: Den 26-28 november med start torsdag lunch och avslutning lördag lunch.  Ansök senast den 26 oktober

HUR: Fyll i formuläret nedan, där du även får berätta kort om din bokidé och dina förväntningar på skrivarkursen. Vi gör ett urval på max 8 deltagare och lägger stor vikt vid att skapa en dynamisk grupp där alla kan bidra till det gemensamma arbetet och textdiskussionerna. Deltagarna förväntas också bidra med vissa förberedelser i form av inskickade textuppgifter.

Vi följer Folkhälsomyndighetens och Göteborgs universitetets rekommendationer för att minimera risken för spridning av Covid-19 och kommer att vidta nödvändiga försiktighetsåtgärder under skrivarkursen. Deltagarna ansvarar för att själva följa dessa och att inte bidra till risk för smittspridning. 

Vi som håller i kursen

Magnus Linton har genom åren skrivit en rad uppmärksammade reportage- och fackböcker och gav förra året ut skrivhandboken Text och stil – om konsten att berätta med vetenskap. Sedan i vintras jobbar han som skrivcoach för forskare i projektet ”Skriven mening”,  som drivs av Institutet för framtidsstudier och Riksbankens jubileumsfond. Läs mer om projektet. 

Annika Wall är kommunikatör på Centrum för hav och samhälle och har över 20 års erfarenhet av forskningskommunikation. Dessutom är hon verksam som författare och litteraturkritiker och romandebuterade i september med romanen Jag borde sagt det först (Wahlström & Widstrand). 

Per Adolfsson är kommunikatör på Centrum för hav och samhälle. Han har en lång bakgrund som journalist och redaktör och har bland annat grundat tidningen Skriva, ett forum för alla som vill utveckla sitt skrivande och där Sveriges främsta författare och skrivlärare delar med sig av sina råd och erfarenheter.

Photo: Jessica Segerberg