Navigate to video: Kombinera ditt intresse med utbildningen
Video (2:35)
Kombinera ditt intresse med utbildningen
Image
Porträtt på fd student Nicholas Ranegie
Breadcrumb

Oscar Christiansson: Valde MKV för den höga vetenskapliga standarden

Examen 2018

Navigate to video: På jakt efter ett teoretiskt perspektiv
Video (2:11)
På jakt efter ett teoretiskt perspektiv

Oscar Christiansson beskriver sig själv som grafiskt lagd, men när det var dags att söka till universitetet ville han skaffa sig ett teoretiskt perspektiv på kommunikation. När han hörde talas om medie- och kommunikationsprogrammet på JMG tyckte han att det lät som en bra kombination av teori och praktik.

Oscar är 28 år och kommer från Västerås. 2011 flyttade han till Göteborg för att studera på Handelshögskolan, men bytte snabbt till medie- och kommunikationsvetarprogrammet på JMG.

Programmet håller enligt Oscar en mycket hög standard när det gäller just det vetenskapliga, vilket var en av anledningarna till varför han valde det.

Stor nytta

Det som han tog med sig från sina år på JMG har kommit till stor nytta i hans yrkesliv, och trots att han idag jobbar mer grafiskt så har fått stor användning av det han lärde sig på utbildningen.

Jag tror att det tankesätt man får med sig är nyttigt och bra, oavsett om man väljer att jobba grafiskt som jag eller om man fortsätter att studera och forska.

Att skapa sin egen utbildning

Tack vare den fria terminen som ingår i programmet så kunde han kombinera det vetenskapliga med det grafiska. Han valde under sin fria termin att läsa grafisk design, vilket gav honom en möjlighet att sätta sin egen prägel på utbildningen.

Han uppmanar alla studenter att ta vara på den möjligheten för att spetsa programmet och få en personlig inriktning på sina studier.

Tiden efter JMG

Oscar blev efter examen erbjuden en arbetsplats på Be Better Online, en digital marknadsföringsbyrå där han också genomförde sin praktik.

Idag jobbar han kvar där som Art Director, ett jobb med stor variation där han får utlopp för sin kreativa sida.

Just den kreativa friheten och den stora variationen av arbetsuppgifter är enligt Oscar det bästa med hans yrke.

Linnea Hjärn: Först i familjen

Examen 2018

Navigate to video: Utbildningen tog henne till Australien
Video (2:31)
Utbildningen tog henne till Australien

Hon var den första i sin familj att packa ihop sina saker, flytta till Göteborg och börja studera på universitetet. Det gav henne chansen till en termin som utbytesstudent i Australien.

Linnea Hjärn kommer från Stockholm, och flyttade till Göteborg för att studera medie- och kommunikationsvetenskap. Hon hade ingen erfarenhet av högre akademisk utbildning eftersom hon var den första i familjen att studera på universitet, men det dröjde inte länge innan hon förstod att hon trivdes på utbildningen.

– Jag insåg snabbt att utbildningen höll en väldigt hög nivå och gillade särskilt det teoretiska grundperspektivet.

Utbytestermin – en möjlighet att vidga sina vyer

Men hon ville fortsätta att utforska nya platser, och det såg hon till att göra under den fria terminen som ingår i MKV-programmet. Då fick hon möjlighet att plugga i Australien i ett halvår som utbytesstudent. Det gav henne inte enbart nya synsätt på kommunikation, utan hon fick också uppleva en helt ny kultur.

– Jag rekommenderar alla att åka på en utbytestermin, om man har möjlighet till det.

Studielån som en investering i sig själv

Förutom som finansiering av det för henne så viktiga halvåret i Australien, ser hon studielånet som något som möjliggjort en stor investering i henne själv – tack vare det har hon både kunnat skaffa sig en utbildning och flytta till en ny stad.

– Utbildningen har gett mig en jättebra grund, ett kritiskt och övergripande synsätt på kommunikation som jag haft användning av i de olika jobb som jag haft efteråt.

Fortsatte med medieproduktion

Hennes favoritkurs på utbildningen var kommunikationsplanering där hon fick använda sina teoretiska grundkunskaper och applicera dessa på ett verkligt uppdrag.

Efter examen i medie- och kommunikationsvetenskap läste hon kursen i medieproduktion på JMG. Denna mer praktiska kurs kompletterade den teoretiska kunskap hon fick på sin kandidatutbildning.

Idag är hon kvar i Göteborg och jobbar för tillfället med marknadsföring och event på sociala medier och med grafisk design på en arbetsplats där hon känner att hennes personlighet får blomma ut ordentligt.

Hon menar att det kan vara bra att inte veta exakt vad man vill bli, för då kan man testa olika saker och till slut kommer man hamna rätt.

Nicholas Ranegie: Större mångfald kan förändra synen på Sverige

Examen 2014

Navigate to video: Kombinera ditt intresse med utbildningen
Video (2:35)
Kombinera ditt intresse med utbildningen

Välj ämne efter det som du är intresserad av – då blir det bättre kvalitet och mycket roligare!

Ett råd från Nicholas Ranegie som själv utgick från sitt stora spelintresse under utbildningen i medie- och kommunikationsvetenskap.

Nicholas Ranegie är 32 år gammal och av en händelse hamnade han på en introduktionskurs i medie- och kommunikationsvetenskap.

– Jag trivdes så bra att jag valde att fortsätta med hela programmet, och tog examen 2014, berättar han.

Han minns sina år på utbildningen som roliga och att gemenskapen inom klassen var mycket god.

Lär sig alla viktiga delar

Enligt honom är utbildningen i medie- och kommunikationsvetenskap vid JMG bra för den som vill gå igenom och lära sig en teoretisk grund och alla viktiga delar som man kan ha nytta av inom kommunikation, oavsett vad man kommer att arbeta med efteråt.

– Du blir mer av en generalist – inte expert på allt, men bra på mycket.

Studielånet gav en på sikt god ekonomi

Under sin studieperiod arbetade Nicholas vid sidan av skolan, samtidigt som han tog ut hela studielånet. Att ta studielån ser han som en investering och pekar på att villkoren är bra med låg ränta, vilket möjliggjort att han idag kan ha en god ekonomi.

Praktiken – en väg in i arbetslivet

När det var dags för Nicholas att skriva den avslutande kandidatuppsatsen valde han att utgå ifrån sitt personliga intresse av spel och skrev om media och E-sport. Något som han rekommenderar till framtida studenter – då går skrivandet mycket lättare och det blir roligare.

Under sin praktik sökte han sig till en organisation som jobbar med ungdomar, spelhobbyförbundet Sverok som stödjer aktiviteter som rollspel, lajv, brädspel, figurspel, e-sport och LAN.

Senare fick han anställning inom samma organisation och är kvar där än idag.

Efter att ha haft flera olika roller och testat på olika saker är han nu kommunikationsansvarig för förbundet.

Han har ofta användning av mycket av det som han lärde sig under utbildningen.

Större mångfald

En större mångfald bland studenter och på sikt i arbetslivet kan förändra samhället, betonar han avslutningsvis.  

– I och med att vi som arbetar med kommunikation ofta i princip bestämmer vem det är som syns offentligt så kan vi vara med och påverka det svenska folkets syn på Sverige.

Studentintervjuerna

Intervjuerna med tidigare studenter är gjorda av Ingrid Jeffery Skiöld, Josefin Herbertsson och Lara Gürcan under deras praktik på MKV-programmet hösten 2020.