CHG:s externa samverkansråd
Det externa samverkansrådet är en tvärprofessionell sammansättning av experter från olika branscher och roller som bidrar till Centre for Health Governance strategiska framsteg.
Cecilia Hahn Berg
PhD, utvecklingsstrateg, Sjukhusdirektörens stab, Sahlgrenska Universitetssjukhuset:
"Hälsoekonomiska analyser blir allt viktigare"
Cecilia Hahn Berg representerar Sahlgrenska Universitetssjukhuset och dess roll och ambition att vidareutveckla samarbetet mellan hälso- och sjukvården, akademin och näringslivet inom life science, artificiell intelligens och relaterade områden. Cecilia har bred tidigare erfarenhet från befattningar på både operativ, strategisk och policynivå inom högre utbildning och forskning.
– Sahlgrenska Universitetssjukhuset står, liksom hälso- och sjukvården i stort, inför flera utmaningar att ställa om arbetssätt och prioritera för att möta ett ökande vårdbehov med begränsade resurser. I den omställningen förväntas hälsoekonomiska analyser bli allt viktigare. Sahlgrenska Universitetssjukhuset ser därför samarbetet med CHG som mycket viktigt, parallellt med att internt bygga kunskap och kapacitet inom hälsoekonomi.
Magnus Lundbäck
PhD, Executive Vice President, Human Resources & Sustainability, Getinge AB
"Kan ge perspektiv från både industrin och akademin"
Magnus Lundbäck är en HR-expert med intresse för samverkan mellan industri och akademi. Han har haft ledande roller på företag som Gunnebo AB och Getinge, där han nu är Executive Vice President HR. Magnus Lundbäck driver ett forskningsprogram på Getinge och har en teknologie licentiat och doktorsexamen från Luleå tekniska universitet. Han innehar också en hedersprofessur från University of Dundee.
– Med min långa erfarenhet kommer jag att kunna bidra i externa rådet med perspektiv både från industrin och akademin, samt främja samverkan och forskning både nationellt och internationellt.
Jenny Rehnman
PhD, forsknings- och utvecklingschef, Göteborgsregionen.
"Stort behov av forskning om kostnadseffektivitet"
Jenny Rehnman är chef för enheten Forskning och utveckling vid Göteborgsregionen, FoU, som arbetar på uppdrag av kommunerna i delregionen. FoU bedriver praktiknära forskning och ger stöd för utveckling i socialtjänstens alla områden, inklusive funktionshinder och kommunal hälso- och sjukvård, samt frågor som rör arbetsmarknad och integration. Jenny Rehnman har lång erfarenhet med att arbeta med kunskapsutveckling och kunskapsstyrning.
– Att vara en del av samverkansrådet känns väldigt givande. Främsta uppgiften är att se vilket behov som finns i kommunerna som kan tillgodoses i CHG:s forskning och uppdrag. Det finns idag ett stort behov av forskning och utveckling – inklusive forskning om resultat och kostnadseffektivitet – där jag ser att CHG har excellent kunskap som kan komma till nytta för kommunernas utveckling.
Lars Sandman
Professor, Linköpings Universitet, Föreståndare för Prioriteringscentrum
"Frågor om resursfördelning är en central utmaning"
Lars Sandman är professor i hälso- och sjukvårdsetik och föreståndare för Prioriteringscentrum vid Linköpings universitet. Han har även en roll som etisk rådgivare på regional, nationell och myndighetsnivå när det gäller etiska frågeställningar inom vården, med fokus på prioriteringsfrågor.
– I externa rådet kan jag framförallt bidra med perspektiv på resursfördelningsfrågor, en central utmaning för hälso- och sjukvården i nuläget, både utifrån ett mer principiellt perspektiv men också utifrån min roll i olika beslutsfattande organ.
Sarah Thunberg
PhD, VP Business and Innovation Area Health and Life Science, RISE.
"Förstår hälso- och sjukvårdens och life science-bolagens behov"
Sarah Thunberg är affärs- och innovationsområdeschef på forskningsinstitutet RISE och har gedigen erfarenhet från life science-området. Efter disputation på Karolinska Institutet har hon arbetat kliniskt på Karolinska universitetssjukhuset, forskat på Science for life laboratory samt arbetat med offentlig upphandling, marknadsföring, produktlansering, B2B försäljning och innovation inom privat sektor. På RISE arbetar hon tvärdisciplinärt med interna forskarkollegor och externa aktörer för att utveckla och implementera nya produkter och tjänster för att stärka svenskt näringslivs och offentlig sektors konkurrenskraft.
– Jag har äran att vara en del av CHG:s samverkansråd, och min främsta tillgång är nog min breda förståelse för hälso- och sjukvårdens och life science-bolagens olika behov och utmaningar.
Jan Kilhamn
MD, PhD, infektionsläkare och verksamhetschef, Medicinkliniken, Carlanderska sjukhuset
”Effektiv styrning förutsätter förståelse av aktörers drivkrafter”
Jan Kilhamn är ansvarig för verksamheten vid Carlanderskas medicinklinik, som utreder och behandlar en bred patientpopulation med internmedicinska åkommor och även driver en FoU-enhet för kliniska prövningar. Han har tidigare arbetat inom läkemedelsindustrin och vid Västra Götalandsregionens Koncernkontor med ansvar för läkemedel och FoU-frågor. Under pandemin var Jan under 2021 tf Hälso- och sjukvårdsdirektör i VGR.
– Med min bakgrund från såväl privat som offentlig vård, näringsliv och akademi, vill jag bidra genom att se frågeställningar ur flera perspektiv samtidigt. CHG har ett unikt syfte att befrukta medicinsk kunskap med organisations- och ledningsförståelse, något som har stor potential att förbättra morgondagens hälso- och sjukvård.
Mats Sundgren
PhD, Industry Scientific Advisor for the European Institute for Innovation through Health Data.
"Jag tar med nya perspektiv in i CHG"
Mats Sundgren är expert inom hälsodatastrategi och tidigare integrationsledare på AstraZeneca. Nu har han nyckelroller som Senior Industry Scientific Director för European Institute for Innovation through Health Data, Executive Strategic Advisor för IgniteData, och styrelseordförande för forskningsstiftelsen IMIT. Med över 37 års erfarenhet i läkemedelsbranschen har Mats varit en pionjär inom teknologisk innovation, bland annat genom att leda projekt som EHR4CR och utveckla Federated EHR-forskningsplattformar.
– Med min gedigna erfarenhet tar jag med nya perspektiv in i Center of Health Governance, allt från datavetenskap och AI-tjänster, datasekretess till förvaltningsaspekter av ledande innovationsprojekt inom privata offentliga partnerskap och industri.
Ann Ekberg-Jansson
MD, PhD, Ass prof, lungläkare och regional FoU chef Västra Götalandsregionen.
"Styrfrågor och hälsoekonomi är viktigt för regionen"
Ann Ekberg-Jansson är lungläkare med mångårig erfarenhet av att arbeta inom olika vårdnivåer inom hälso- och sjukvård, framför allt som chef och ledare. Även arbetat utanför en universitetsregion. Haft nationella uppdrag. Stort intresse för frågor som rör förutsättningar för en jämlik vård.
– Jag är ansvarig för det regionalt sammanhållna FoUi uppdraget inom VGR som gäller arbetet som rör såväl forskning, utveckling, innovation och life science. Uppdraget innebär att intensifiera och stärka FoUi och Life Science för att utveckla en än mer konkurrenskraftig region. En mycket viktig del är styrfrågor och hälsoekonomi för att nå framgång i detta arbetet.