Image
Marin kolonilott i Frihamnen, Göteborg
Photo: Happy Visuals
Breadcrumb

Besök den marina kolonilotten Flytevi på Frihamnsdagarna

Hållbarhet & miljö

Hur kan hållbar mat odlas i havet? Kom och lär dig mer om biologisk mångfald, invasiva arter och provsmaka framtidens sjömat.

Utställning
Date
29 Aug 2024
30 Aug 2024
31 Aug 2024
Time
10:00 - 16:00
10:00 - 16:00
12:00 - 16:00
Location
Bananpiren, Frihamnen, Göteborg

Participants
Maria Bodin, Centrum för hav och samhälle
Kristina Snuttan Sundell, Nationellt centrum för marin vattenbruksforskning, Swemarc
Carl-Johan Skogh, Nationellt centrum för marin vattenbruksforskning, Swemarc
Susan Gotensparre, Nationellt centrum för marin vattenbruksforskning, Swemarc
Mikael Östblom, Göteborgs centrum för globala biodiversitetsstudier
Jenny Högström Berntson, Centrum för kritiska kulturarvsstudier
Björn Källström, Göteborgs marinbiologiska laboratorium
Viveka Kjellmer, Centrum för kritiska kulturarvsstudier
Karl-Johan Nylén, Centrum för hav och samhälle
Sally Schadendorf, Centrum för hav och samhälle
Greta Kirstein, Centrum för hav och samhälle
Good to know
Detta evenemang genomförs inom projektet COOL BLUE Nordic och är finansierat av Formas och Europeiska Unionen.
Organizer
Centrum för hav och samhälle, Göteborgs universitet.

Framtidens sjömat

Under Frihamnsdagarna kan du besöka framtidsprototypen Flytevi, Sveriges första stadsnära havsodling som ligger i anslutning till bananpiren. Under samtliga tre dagar finns forskare från Centrum för hav och samhälle och Nationellt centrum för marin vattenbruksforskning, Swemarc, på plats för att bjuda på smakprov och berätta om hållbar odling i havet. 

Dofta på världen: mat, kulturarv och kokböcker

Testa ditt doftsinne, bläddra i kokböcker från världens alla hörn och dela med dig av matminnen. Den 29 augusti är Viveka Kjellmer och Jenny Högström Berntson från Centrum för kritiska kulturarvsstudier på plats i vid Flytevi. Här kan du bidra till matarvsforskning genom att vara med i en undersökning om matminnen och måltidstraditioner.

Läs mer om evenemanget Dofta på världen: mat, kulturarv och kokböcker.

Lär dig mer om biologisk mångfald

Lär känna djuren i Västerhavet, experimentera och lär dig mer om invasiva arter. Björn Källström från Göteborgs marinbiologiska laboratorium finns på plats samtliga tre dagar. 

Den 30 augusti är även Mikael Östblom från projektet SamBio på Göteborgs centrum för globala biodiversitetsstudier på plats och berättar om biologisk mångfald och vad Göteborgs universitet gör för att den ska öka. Du kan också delta i ett artbingo och tävla om fina priser.

Läs mer om evenemanget Lär dig mer om biologisk mångfald.

Karta över Frihamnen.
Den marina kolonilotten ligger vid bananpiren i Frihamnen, markerad med rött på kartan.